Keijzer-petitie tegen Covid-toegangspas verzamelt duizenden handtekeningen

Image source - Pexels.com


Een petitie van voormalig CDA-staatssecretaris Mona Keijzer waarin wordt opgeroepen tot onmiddellijke afschaffing van het Covid-toegangspassysteem gaat van start en verzamelde zaterdag om 13.00 uur bijna 160.000 mensen, aldus de NOS. Er is veel verkeer naar de website waarop de petitie is gehost, waardoor de site regelmatig offline gaat.

Mona Keijzer was in het vorige kabinet staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Minister-president Mark Rutte heeft haar eind september vorig jaar ter plaatse ontslagen nadat ze zich verzette tegen de invoering van de Covid-toegangspas in De Telegraaf, waarmee ze het imago van een verenigd front in het kabinet in twijfel trok.

De oproep aan het vierde kabinet van premier Mark Rutte is vrijdagavond live gegaan en verwijst naar een manifest met het motto ‘Onverdeeld Open’. Daarin pleiten diverse prominenten voor het heropenen van de samenleving zonder gebruik te maken van Covid-toegangspassen.

De pas wordt meestal uitgegeven als een QR-code in de CoronaCheck-app. Het geeft aan of iemand ofwel volledig is ingeënt tegen Covid-19, onlangs is hersteld van de coronavirusinfectie of binnen 24 uur negatief is getest. Het geeft toegang tot vele organisaties, van cafés tot musea.

“Nu duidelijk wordt dat ook dit coronavirus endemisch zal worden, mogen coronaviruspassen geen plaats krijgen in de ‘gereedschapskist’ van een vrije democratie. We roepen kabinet en parlement op om coronaviruspassen per direct af te schaffen”, schrijven de auteurs. zei in het manifest. “De schade die het veroorzaakt is niet in verhouding tot de voordelen voor de volksgezondheid.” Ze noemden de Covid-toegangspas verder een “schending van grondrechten” die “niet nodig is, laat staan ​​proportioneel”.

Onder de auteurs van het manifest bevinden zich oud-politici, artsen, advocaten, ondernemers en wetenschappers. Onder hen zijn oud-Kamerleden Joël Voordewind (ChristenUnie), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Michel Rog (CDA), maar ook professor Jan Rotmans, cabaretier Guido Weijers en directeuren Dick Maas en Martin Koolhoven.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?