Kamermeerderheid wil wet schrappen voor strenger Covid-toegangsbeleid

Image source - Pexels.com


Het wetsvoorstel van het kabinet voor een 2G-toegangssysteem, dat alleen mensen die zijn ingeënt tegen of hersteld van Covid-19 toegang geeft tot bepaalde plaatsen, moet worden geschrapt. Dat is de mening van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Vrijwel de hele oppositie- en coalitiepartij ChristenUnie was al tegen het wetsvoorstel, maar de PvdA had nog twijfels. Inmiddels zijn de sociaaldemocraten overtuigd, aldus Kamerlid Attje Kuiken.

Volgens haar heeft de PvdA “lang en goed nagedacht over deze motie. Uit de onderzoeken blijkt dat 2G op dit moment niet effectief en proportioneel is. Als er een nieuwe variant ontstaat, kunnen we die heroverwegen. Het kabinet laat momenteel 2G boven ons hoofd hangen voor onnodig lang, wat leidt tot grote onrust in de samenleving en ondermijning van het draagvlak voor andere maatregelen.”

Het parlement stemt donderdag over de motie om het wetsvoorstel te schrappen, ingediend door de SGP en het parlementslid Pieter Omtzingt.

Nederland maakt momenteel gebruik van het 3G-systeem, waarbij je een coronavirustoegangspas kunt krijgen als je bent ingeënt tegen, hersteld van of negatief bent getest op Covid-19. Er is veel maatschappelijke en politieke weerstand tegen de corona-toegangspas als geheel.

Bronnen vertellen aan de NOS dat het kabinet overweegt om het gebruik van toegangspassen voor het coronavirus af te schaffen als het volgende week meer coronavirusbeperkingen versoepelt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?