Kamerlid stemt om FvD-leider Baudet te berispen voor het niet melden van inkomstenbronnen

Image source - Pexels.com


Thierry Baudet, de leider van de extreemrechtse politieke partij FvD, is dinsdag door de Tweede Kamer berispt omdat hij weigerde zijn nevenfuncties bekend te maken. Baudet kreeg ook de opdracht om die functies in een stemming te laten registreren door de leden van de Tweede Kamer.

Het bestuur dat namens de Tweede Kamer integriteitskwesties onderzoekt, adviseerde vorige week die sancties na bestudering van de zaak. Baudet zelf wilde niet meewerken aan dat onderzoek, dat was ontstaan ​​naar aanleiding van een klacht van een burger. Een grote meerderheid in het parlement steunde die aanbevelingen.

De zwaarste sanctie is een schorsing van een maand. Een betrokkene mag niet deelnemen aan debatten, maar wel deelnemen aan de stemming.

Kamerleden moeten hun nevenfuncties, extra inkomsten en ontvangen donaties in een openbaar register melden om belangenverstrengeling of de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Het bestuur concludeerde dat Baudet de Gedragscode, die de Tweede Kamer zelf heeft opgesteld, heeft geschonden.

Uit het onderzoek is gebleken dat Baudet bestuurslid is van de besloten vennootschap Forum voor Democratie BV, dat hij directeur is van THPB Media BV. Deze twee functies omvatten commerciële activiteiten.

De instructie van de Tweede Kamer houdt in dat hij de standen alsnog moet doorgeven aan het register, dat te vinden is op de website van de Tweede Kamer. Baudet maakte vorige week al bekend dat hij niet van plan is zijn nevenfuncties of zijn neveninkomsten op te geven. Baudet schreef ook meerdere boeken die hem vorig jaar alleen al tienduizenden euro’s opleverden.

Het gebrek aan transparantie heeft de deur geopend voor een aantal vragen over de bron van Baudets inkomsten, waaronder hernieuwde bezorgdheid over geruchten dat hij banden heeft met Russische financiering. Zijn voormalige collega, Henk Otten, suggereerde dat Baudet als een Mantsjoerijse kandidaat is die zich verdeeldheid uitspreekt ten gunste van Rusland en zijn leider, Vladimir Poetin, terwijl hij inkomsten verdient van degenen die hij steunt. Ook heeft de Tweede Kamer overwogen om FvD de toegang tot briefings over de oorlog in Oekraïne te ontzeggen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?