Kamerlid Omtzigt verlaat CDA na partijconflicten, uitkeringsschandaal

Image source - Pexels.com


Als hij terugkeert naar de Tweede Kamer, keert oud-CDA-lid Pieter Omtzigt niet terug naar zijn partij. Een verzoening leek enige tijd onwaarschijnlijk en in een interview met Tubantia bevestigde Omtzigt officieel dat hij alleen verder zal gaan in de Tweede Kamer. “Op dit moment ben ik geen partij aan het oprichten”, voegde hij eraan toe.

In een interview met Het Parool woensdag voegde Omtzigt toe dat stoppen als parlementariër bij hem nooit een optie was. “Ik heb me aangemeld als kandidaat en kreeg ruim 342.000 voorkeurstemmen. Daarnaast heb ik voor de verkiezingen een duidelijk plan bedacht, een nieuw sociaal contract voor een nieuwe bestuurscultuur. Dan is het voor mij logisch om terug te keren naar Den Haag. die voorstellen aan het parlement voorleggen.”

Dit weekend staat een bijzonder CDA-congres gepland. Leden riepen de partij ook op om het goed te maken met Omtzigt. Maar de partijleiders weten al langer dat Omtzigt niet terugkeert, aldus betrokkenen. Ook zou hij tegen het CDA hebben gezegd dat hij niet van plan is een eigen partij op te richten.

In de Twentse krant zei Omtzigt dat hij het al langer oneens was met het CDA over inhoudelijke standpunten. “En er waren verschillen in hoe ik denk dat jullie met elkaar omgaan”, zei hij.

In juni maakte Omtzigt, na een conflict met het CDA, bekend zijn partijlidmaatschap op te zeggen. Hij sprak toen al zijn voornemen uit om terug te keren als onafhankelijk parlementariër.

De bekende parlementariër uitte in een memo zijn woede over de manier waarop zijn partij hem had behandeld. De voormalig CDA-voorzitter zou hem partijleiderschap hebben beloofd als dan bijvoorbeeld leider Hugo de Jonge de functie zou neerleggen. Toen De Jonge inderdaad aftrad, werd in plaats daarvan Wopke Hoekstra naar voren geschoven als lijsttrekker.

De memo lekte naar de pers, wat voor veel interne onrust zorgde. In het komende congres hoopt het CDA de crisis in de partij te bespreken en verder te kunnen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?