Kamerleden woedend over verwijdering Nederlandse ambassadeur Erdogan

Image source - Pexels.com


De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ligt “op ramkoers” met zijn besluit om tien ambassadeurs het land uit te zetten, zei Labour-parlementslid Kati Piri. Andere parlementsleden hadden soortgelijke reacties op het besluit van Erdogan.

De uitzetting kwam naar aanleiding van een verklaring van de ambassadeurs die pleitten voor de vrijlating van de Turkse activist en filantroop Osman Kavala. De Nederlandse ambassadeur, Marjanne de Kwaasteninet, werd persona non grata verklaard.

VVD-woordvoerder van Buitenlandse Zaken Ruben Brekelmans zei op Twitter dat Erdogan “wederom zijn ware gezicht heeft laten zien”. “Tien ambassadeurs het land uitzetten, wat een belachelijke daad en zinloze escalatie”, zei Brekelmans.

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee zei dat het een “bizar besluit van Erdogan” was en riep op tot een “adequate reactie”.

CDA-Kamerlid Agnes Mulder sprak van een “onaanvaardbare daad”.

Derk Jan Eppink van JA21 zei dat de Turkse president “zijn verstand had verloren”.

Maandag hadden de tien ambassadeurs een zeldzame, gezamenlijke verklaring afgelegd over de vierde verjaardag van Kavala’s detentie.

Kavala zit in de gevangenis ondanks dat hij niet is veroordeeld voor een misdrijf. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde eind 2019 dat Kavala per direct moet worden vrijgelaten.

Sjoerd Sjoerdsma van D66 zegt dat de Nederlandse ambassadeur terecht heeft verwezen naar de uitspraak van het Europese Hof dat de Turkse regering Kavala moet laten gaan. “Dat Turkije de Nederlandse ambassadeur het land uitzet omdat ze in lijn met de uitspraak van de rechtbank heeft gehandeld, is een wereld op zijn kop.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?