Kamerleden willen plan om afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen

Image source - Pexels.com


Nederland moet af van zijn afhankelijkheid van Russisch aardgas, vindt de Tweede Kamer. Een motie die wordt gesteund door een ruime meerderheid van de Tweede Kamerleden roept het kabinet op om een ​​plan op te stellen “om de energieafhankelijkheid van Rusland de komende jaren te verminderen”.

De Tweede Kamer wil ook dat een onderzoek duidelijk maakt in hoeverre Nederland afhankelijk is van “landen die niet vrij zijn” voor zijn energie op “onvrije landen”. Het kabinet moet hierover jaarlijks rapporteren. Gasimport uit Rusland is een aspect van het rapport dat de Tweede Kamer wil herzien.

Rusland is de belangrijkste leverancier van aardgas aan de Europese Unie. De Tweede Kamer maakt zich daar zorgen over, zeker nu de betrekkingen tussen Rusland en het Westen door het conflict in Oost-Oekraïne steeds gespannener zijn geworden. Tijdens een debat over de klimaatplannen van het kabinet speelde Russisch gas een prominente rol.

Leden van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, evenals de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, JA21, SGP en PvdD steunen de motie. Het begint met de constatering dat de gasprijzen “torenhoog” zijn en dat “Nederland en Europa te afhankelijk zijn van Rusland”. Rob Jetten, minister van klimaat en energie, maakte duidelijk dat hij het ook belangrijk vindt om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen uit landen als Rusland.

Een andere motie beschreef Nederland “afhankelijk van fossiele brandstoffen uit landen die niet gratis zijn” als “ongewenst”. Die motie werd gesteund door de coalitiepartijen en de SGP. Bij het ontwikkelen van de klimaatplannen moet het kabinet prioriteit geven aan het ‘energieonafhankelijk worden van niet-vrije landen’. De huidige afhankelijkheid is “alles behalve duurzaam”, aldus de partijen.

Tijdens het debat sprak de Tweede Kamer haar bezorgdheid uit over het feit dat economisch kwetsbare huishoudens hun energierekening zien stijgen. Het kabinet doet op dit moment geen toezeggingen over compensatieregelingen, maar houdt die mogelijkheid open. Het kabinet gaat dit voorjaar kijken naar de koopkracht van burgers en of er meer maatregelen nodig zijn om inflatie en koopkrachtdaling aan te pakken.

Een argument van JA21 tegen biomassa heeft tot nu toe alleen steun gekregen van enkele andere oppositiepartijen, die dit om verschillende redenen een slechte keuze voor energieopwekking vinden. JA21, SP, PvdD, SGP en Groep Van Haga zijn volledig tegen nieuwe biomassacentrales in Nederland.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?