Kamerleden willen maximumstraf voor doodslag verhogen naar 25 jaar

Image source - Pexels.com


Een krappe meerderheid in de Tweede Kamer stemt voor een kabinetsvoorstel om de maximale gevangenisstraf voor doodslag te verhogen van 15 naar 25 jaar. Het idee achter het voorstel van minister van Justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius is om de kloof te dichten tussen de maximumstraffen voor doodslag en moord, die tot 30 jaar gevangenisstraf kunnen opleveren, meldt de NOS.

Politici waren lang van mening dat de straffen voor deze ernstige misdaden evenwichtiger moesten zijn. Toch is er enige discussie over hoe lang de maximumstraf voor doodslag precies moet zijn. Oppositiepartijen GroenLinks en Volt hebben samen met coalitiepartijen D66 en ChristenUnie een voorstel ingediend om de maximumstraf te verhogen naar 20 jaar. Over dat voorstel wordt vandaag ook gestemd.

D66-Kamerlid Joost Sneller zegt tegen de NOS dat de straf niet hoger hoeft omdat het huidige maximum zelden wordt gehanteerd. “Dat laat zien hoe zelden dit een probleem is”, zei hij. Hij weet niet wat zijn fractie gaat doen als het GroenLinks-voorstel er niet komt. De D66 stemt mogelijk tegen het voorstel van de minister van Justitie.

Maar ook zonder de steun van D66 en ChristenUnie kan een maximumstraf van 25 jaar voor doodslag waarschijnlijk rekenen op een meerderheid. De VVD, CDA, PVV, JA21, SGP, Groep Van Haga, BBB en Groep Den Haan lieten de NOS weten dat ze het amendement zouden steunen. Dat zijn 76 van de 150 zetels, de kleinst mogelijke meerderheid.

Een van de redenen voor deze wijziging is de dodelijke schietpartij op de 16-jarige Humeyra in december 2018. Haar ex en stalker Bekir E. hebben haar neergeschoten op haar Rotterdamse school. Omdat het openbaar ministerie geen voorbedachte rade kon bewijzen, werd hij veroordeeld voor doodslag en veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf met geïnstitutionaliseerde psychiatrische behandeling. Velen in Nederland vonden de straf onaanvaardbaar kort. De rechter vroeg politici ook om iets te doen aan de grote kloof tussen de straffen voor doodslag en moord.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?