Kamerleden vooral kritisch over bezuinigingen zorg voorafgaand aan debat coalitieakkoord

Image source - Pexels.com


Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het regeerakkoord dat woensdag door VVD, D66, CDA en ChristenUnie is gepresenteerd. Zij bespreken de inhoud van het akkoord en het eindrapport van informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees. Een groot deel van de oppositie staat kritisch tegenover het plan van het nieuwe kabinet om de zorgkosten te verlagen, meldt de NOS.

Het kabinet wil de zorguitgaven met 4,5 miljard euro bezuinigen. SP-leider Lilian Marijnissen noemde dat een mes in de rug van zorgmedewerkers. GroenLinks-leider Jesse Klaver zei dat het een “grote fout” was die moet worden gecorrigeerd. PvdA-leider Lilianne Ploumen noemde de bezuiniging in de zorg ‘volkomen onbegrijpelijk’. PVV-leider Geert Wilders vindt dat het kabinet liever bezuinigt op investeringen om het klimaat te redden.

Informateur Remkes zei woensdag dat het proces van kabinetsformatie het geduld van velen op de proef heeft gesteld en dat politici moeten evalueren waarom deze en de vorige zo lang duurde. Een dergelijke evaluatie wordt waarschijnlijk vandaag gelanceerd door de Tweede Kamer.

In het debat wordt ook VVD-leider Mark Rutte aangesteld als informateur. De komende weken stelt hij de leden van zijn nieuwe kabinet samen. De verwachting is dat het kabinet Rutte IV volgende maand wordt beëdigd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?