Kamerleden tegen verplichte Covid-vaccinatie, maar weigeren verplichting te blokkeren

Image source - Pexels.com


De Tweede Kamer verwierp een motie om mogelijke verplichte vaccinaties uit te sluiten. Toch is een meerderheid nog steeds tegen, blijkt uit een onderzoek van het ANP. Meerdere partijen stemden tegen omdat er op dit moment geen sprake is van verplichte vaccinatie, zeiden ze. Anderen, waaronder VVD en D66, willen de deur open laten.

Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie diende de motie woensdag in tijdens het coronavirusdebat. De tekst verwijst naar een verklaring van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, die het “begrijpelijk en passend” noemde om binnen de Europese Unie te praten over “een gezamenlijke aanpak” van vaccinaties. Veel politieke partijen steunden de motie, maar haalde geen meerderheid.

In mei stemde het parlement over een motie van de Van Haga-groep die “een directe of indirecte vaccinatieplicht” uitsluit. Die motie kreeg wel voldoende steun, mede omdat de fracties CDA, PvdA, GroenLinks en Den Haan destijds voor waren. Deze partijen stemden nu tegen.

CDA en GroenLinks lieten weten niet van mening te zijn veranderd en nog steeds tegen een vaccinatieplicht te zijn. Ook de PvdA stemde tegen de motie FvD omdat er op dit moment geen plannen zijn voor verplichte vaccinatie. Toch wil de partij in deze crisis, waarin de schade aan de volksgezondheid en de economie zo enorm is, een maatregel niet op voorhand uitsluiten.

VVD, D66 en Volt stemden tegen beide moties. De laatste partij zei op dit moment niets te zien in een vaccinatieplicht. De coronamaatregelen moeten “altijd proportioneel zijn, en een vaccinatieplicht is dat niet zomaar”. Maar de partij vindt het “onverstandig” om een ​​dergelijke maatregel bij voorbaat uit te sluiten. Ook D66-Kamerlid Jan Paternotte zegt op dit moment niets in een verplichting te zien, al wil hij ‘in een crisis niets uitsluiten’. Hij steunde de motie van Van Houwelingen niet omdat hij het een “onzinmotie” vindt zolang er geen sprake is van enige verplichting.

Een verplichting wil de VVD liever niet invoeren, zegt Kamerlid Aukje de Vries. “We zien dat er geen gemakkelijke maatregelen meer zijn. We moeten dus altijd met een open blik naar maatregelen blijven kijken, ook al zijn ze moeilijk.”

Vooralsnog is Liane den Haan de enige die vindt dat “gezien de huidige druk op de zorg, we op het punt zijn gekomen dat we moeten praten over verplichte vaccinatie.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?