Kamerleden steunen nog steeds de Covid-wet, maar de kritiek neemt toe

Image source - Pexels.com


De Tweede Kamer is steeds kritischer over de wet die de coronamaatregelen mogelijk maakt. Het parlement debatteerde dinsdagavond laat over de vierde verlenging van de wet, die op 1 december van kracht werd en tot 1 maart zal duren.

De vierde verlenging van de Tijdelijke Wet maatregelen Covid-19 (Twm) wordt waarschijnlijk volgende week bij stemming achteraf goedgekeurd. Toch vroegen veel partijen zich af of het niet tijd is om uit de crisispositie te komen en de noodwetgeving af te schaffen.

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vindt dat het tijd is voor ‘democratisch herstel’, twee jaar nadat de pandemie begon. Samen met de PvdA en SP stelde ze voor om de besluitvorming over de Twm om te draaien: de Tweede Kamer moet voortaan eerst toestemming geven. Als dat niet gebeurt, loopt de Twm af, stelt ze voor.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zei tegen de Tweede Kamer dat hij “de noodzaak begrijpt om het besluitvormingsproces anders in te richten”. Als voorbeeld noemt hij zijn recente besluit om het advies van het Outbreak Management Team voortaan eerder naar de Tweede Kamer te sturen. Zijn voorganger Hugo de Jonge deed dit altijd pas na de persconferentie over het coronavirus.

Veel parlementariërs wezen er in bredere zin op dat de inperking van grondrechten anders moet worden aangepakt, nu er geen acute crisis meer is. Mirjam Bikker van de ChristenUnie vindt dat er nu een “grijs gebied” is qua proportionaliteit, al steunt ze de huidige uitbreiding van de wet nog steeds.

Ook was er veel kritiek op het feit dat mensen die twee vaccinaties hebben gehad maar geen booster binnenkort hun coronavirustoegangspas kwijtraken. Volgens SP-Kamerlid Maarten Hijink is dat niet terecht, aangezien deze mensen nog steeds goed beschermd zijn tegen ernstige ziekten en het draagvlak voor het beleid ondermijnt.

Het gaat nu om ongeveer een half miljoen mensen, maar dat aantal kan nog veel verder oplopen omdat miljoenen gevaccineerde mensen nog geen boostervaccinatie hebben gekregen, benadrukte Hijink.

Onder meer de VVD en D66 vinden het te vroeg om de Twm af te schaffen.

Volgende week woensdag stemt de Tweede Kamer over de verlenging van de Twm en de ingediende moties en amendementen, waaronder het voorstel van Westerveld.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?