Kamerleden eisen sneller optreden tegen racisme, discriminatie

Image source - Pexels.com


Het kabinet moet discriminatie en racisme sneller aanpakken, beaamden Kamerleden deze week. Een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet er te lang over doet om concrete maatregelen te nemen op gebieden waar de situatie vaak verslechtert, zoals op de arbeidsmarkt, het onderwijs, de woningbouwsector en de politie. Aanleiding voor het debat was onder meer een Nederlands-Turks gezin in Giethoorn dat in februari vertrok na langdurige pesterijen en intimidatie, en ook omdat de politie de situatie niet adequaat aanpakte.

D66, PvdA, GroenLinks, DENK, SP, PvdD, Volt en enkele andere partijen spraken hun ongenoegen uit over het huidige landelijke beleid. DENK-Kamerlid Stephan van Baarle kwam met zijn handen vol de plenaire zaal binnen met drie dozen met onderzoeken naar racisme en discriminatie. Volgens hem zijn de gegevens er al lang, maar besteedt de overheid nog te weinig aandacht aan de aanpak. Aan goede voornemens geen gebrek, maar de plannen zijn lege hulzen en er is geen geld gereserveerd voor de bestrijding ervan, zegt Van Baarle.

Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot sprak dit tegen. Jaarlijks wordt 12 miljoen euro extra beschikbaar gesteld om discriminatie aan te pakken. Gemeenten krijgen hier ook geld voor, maar de PvdA wijst erop dat dit geld niet specifiek geoormerkt is, waardoor steden het geld in andere projecten kunnen steken. Ook willen partijen dat de Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme meer bevoegdheden en ruimte krijgt om goede plannen te maken en uit te voeren.

Ook coalitiepartijen CDA en VVD wilden weten wanneer en welke verbeteringen doorgevoerd gaan worden. “Nederland is een van de meest tolerante landen ter wereld, toch maken discriminatie en racisme deel uit van onze samenleving en dat is onaanvaardbaar”, zegt Hatte van der Woude van de VVD.

JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans stelde dat Nederland geen racistisch land is, maar dat er racisten zijn onder de bevolking “en dat is altijd fout”. Hij vindt dat de discussie aan de kant is geschoven. Dat duizenden aangiften bij de politie tot slechts enkele tientallen veroordelingen leiden, is alleen omdat mensen dachten gediscrimineerd te worden, maar dat bleek volgens de politicus niet het geval te zijn. .

Rond de zomer zullen er meer discriminatieonderzoekers starten, meldde minister van Justitie Dilan Yeşilgöz. Zij helpen en ondersteunen de politie-eenheden bij het melden van discriminatie. Ook gaan ze onderzoeken hoe de werkwijze werkt en kijken hoe deze verbeterd kan worden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?