Kamerleden eisen betere wettelijke bescherming voor ouders, kinderen in detentiecentra

Image source - Pexels.com


De overheid moet de rechtsbescherming van kinderen en ouders zo snel mogelijk verbeteren. Die bescherming schoot ernstig tekort toen kinderen uit het ouderlijk huis werden geplaatst in het uitkeringsschandaal, aldus de Tweede Kamer. De overheid moet hier echt direct mee aan de slag.

Een van de manieren om dit te bereiken is om kinderen het recht te geven om te worden bijgestaan ​​door een zelfgekozen ondersteuner uit het eigen netwerk, vindt het CDA. Kamerlid Rene Peters diende een motie in om ervoor te zorgen dat de hulp van zo’n hulpverlener actief wordt aangeboden aan kinderen.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) staat positief tegenover het idee. De Tweede Kamer stemt dinsdag over de motie van het CDA en de overige moties die zijn ingediend in het debat over uithuisplaatsing.

De Tweede Kamer was het met de PvdD eens dat de aanpak van de uithuisplaatsing van slachtoffers in het uitkeringsschandaal ‘absolute prioriteit’ moet krijgen. De rijksoverheid wordt vaak gezien als de dader in het schandaal, waardoor slachtoffers geen vertrouwen hebben in de aanpak van het kabinet, aldus PvdD-Kamerlid Lammert van Raan. Gemeenten moeten daarom meer ruimte krijgen om per gezin maatwerk te regelen.

Een motie van de PvdD in die zin werd breed ondertekend, ook door de coalitiepartijen.

Het Parlement wil ook weten hoeveel kinderen van ouders die het slachtoffer zijn geworden vrijwillig uit huis zijn geplaatst, dus niet op bevel van de rechtbank. Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt) diende daartoe een motie in. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) zal zijn best doen om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen om hier inzicht in te krijgen, “maar ik kan niet achterhalen wat niet geregistreerd is”, waarschuwde hij.

Het kabinet adviseerde een groot deel van de 28 moties die donderdag in het debat zijn ingediend, af. Het kabinet wil zich niet binden aan een deadline van bijvoorbeeld 1 juli om alle lopende uithuisplaatsingen opnieuw te laten beoordelen. Deze herbeoordeling moet de weg vrijmaken voor in ieder geval herstel van het contact tussen kinderen en ouders en, waar mogelijk, hereniging. Ook het kabinet ontmoedigde een PVV-motie. Het ondersteuningsteam voor ouders krijgt voorlopig niet meer bevoegdheden.

Aan het einde van het debat zeiden de oppositiepartijen dat ze van mening waren dat het kabinet weinig tot niets aan de situatie zou veranderen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?