Kamerleden botsen met Wilders over beschuldigingen van terrorisme

Image source - Pexels.com


PVV-leider Geert Wilders is dinsdag in een parlementair debat slaags geraakt met meerdere partijen, onder meer over VVD-adviseur Soumaya Sahla en een tweet waarin hij suggereerde dat de benoeming van Dilan Yeşilgöz tot minister van Justitie zijn veiligheid in gevaar brengt.

Soumaya Sahla werd in 2005 gearresteerd wegens betrokkenheid bij de terroristische Hofstadgroep en later veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Ze zet zich nu in om radicalisering tegen te gaan. Het debat werd steeds feller toen Wilders D66-Kamerlid Fonda Sahla erbij betrok. Zij is de zus van Soumaya. Volgens de PVV-leider geeft het D66-Kamerlid haar zus toegang tot de Tweede Kamer, de Tweede Kamer. “Dan loopt er een veroordeelde terrorist rond.” Ook Fonda Sahla draagt ​​in de Kamer een hoofddoek, iets waar Wilders al langer campagne tegen voert.

Meerdere partijen vonden de uitspraken van Wilders te ver gaan. VVD-fractieleider Sophie Hermans benadrukte dat Soumaya Sahla niet voor de VVD-fractie werkt en dus geen toegang heeft tot de Tweede Kamer. Ook wil ze “de beschuldigingen ver van mij afwerpen. We moeten iedereen beoordelen op de bijdrage aan het debat.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver bekritiseerde Wilders omdat hij D66-Kamerlid Salha in de discussie had gehaald omdat zij de zus van Soumaya is. Hij herinnert zich dat Wilders eerder “terecht woedend” was toen zijn broer bij het debat betrokken was. ‘Maar nu doet hij hetzelfde.’ Hij riep Wilders op zijn woorden terug te nemen, maar Wilders weigerde. ‘Ik neem niets terug, gek,’ snauwde Wilders hem toe.

Met veel van zijn uitspraken hackt Wilders al jaren de democratische rechtsorde, aldus Klaver. “En om eerlijk te zijn: daar zijn we veel te soft in geweest”, zei hij, terwijl hij de Kamervoorzitter vroeg om in te grijpen als Wilders te ver gaat. Volgens Klaver gaat Wilders vaak over de schreef en dragen zijn uitspraken bij aan de populariteit van complottheorieën en bedreigingen tegen journalisten en politici. ‘We hebben het in deze zaal laten zeggen’, zei Klaver. “Het past nergens. Niet in de samenleving, en zeker niet in het parlement.”

Klaver kreeg steun van CDA-voorzitter Pieter Heerma. “Ik denk niet dat iemand aan de indruk kan ontkomen dat het beschuldigen van iemand hier in de hal vaak wordt gevolgd door de melding dat ze persoonlijke beveiliging nodig hebben.” Minister en D66-leider Sigrid Kaag heeft “aan den lijve ondervonden hoe bedreigend de gevolgen van woorden kunnen zijn”, zei hij, verwijzend naar een man die met een brandende fakkel voor haar huis stond en complotleuzen naar haar schreeuwde.

Heerma vindt dat er een verband is tussen de uitspraken van sommige politici in het debat en de veiligheidssituatie van anderen. Hij vroeg Kamervoorzitter Vera Bergkamp en het bestuur van de Tweede Kamer dit te onderzoeken. Als het gevoel klopt, dan “is de manier waarop het debat gevoerd wordt een deel van wat het debat verstikt”, aldus Heerma. Dan kan de Kamervoorzitter ingrijpen, zei hij.

Bergkamp berispte Wilders omdat Sahla niet deelnam aan het debat en zich niet kon verdedigen tegen zijn aantijgingen. Ook Bergkamp vindt de opmerkingen over de hoofddoek van de D66-Kamerlid ‘respectloos’. Wilders weigerde zijn woorden terug te nemen.

De coalitiepartijen vielen Wilders ook aan vanwege een tweet waarin hij suggereerde dat zijn veiligheid in gevaar zou kunnen komen door de benoeming van VVD-lid Dilan Yeşilgöz als minister van Justitie.

Direct na zijn eerste zin in het debat sprak D66-voorzitter Jan Paternotte Wilders aan over de tweet. “Ik had gehoopt dat meneer Wilders met een verontschuldiging zou beginnen, maar hij begint met een ander verhaal.” Paternotte noemde het een “volkomen onzinnige, idiote suggestie” die Wilders deed in zijn tweet. Wilders schreef dat Yeşilgöz, “een VVD-lid van Turkse afkomst”, zijn beveiliging zou kunnen opheffen en hopen dat hij “onder het gras verdwijnt”.

VVD-fractieleider Herman wil weten waarom Wilders niet reageerde op telefoontjes en berichten van Yeşilgöz toen ze hem benaderde om de zaak te bespreken. “Waarom het lef hebben om zo’n laakbare tweet te sturen, maar niet terugbellen?” Wilders zei het niet nodig te vinden om terug te bellen omdat Yeşilgöz op dat moment nog staatssecretaris van Klimaat was.

CDA-voorzitter Heerma noemde dit een ‘excuus’. Wilders “heeft het gevoel dat zijn hoofdverhaal nergens heen gaat”, zei Heerma. Hij vindt het bijzonder laakbaar dat de oppositieleider op de VVD wees als een partij die hem niet wil beschermen. Wilders suggereert daarmee “dat een politieke partij in de Kamer hem wil vermoorden”, aldus Heerma. ‘Dat zegt meer over meneer Wilders dan over het kabinet.’

Wilders heeft inmiddels contact met Yeşilgöz. Ze praten er deze week over. Wilders denkt niet dat het een “leuk gesprek zal worden, maar ik ga toch”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?