Kamerleden blokkeerden Rutte om Zelenskyy-toespraak voor parlement bij te wonen

Image source - Pexels.com


Premier Mark Rutte wilde aanwezig zijn bij de toespraak die de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy donderdag zal houden in de Tweede Kamer. Maar de Kamer blokkeerde zijn aanwezigheid. “De Kamer zei: dit willen we als Kamer heel graag doen”, zei Rutte maandag in een Q&A op Instagram. “Dus ik ga er niet zijn.”

Rutte is minister-president en dus lid van het kabinet, niet van de Tweede Kamer. Hij heeft zelf een paar keer met Zelenskyy gesproken. Zelenskyy spreekt donderdag de Tweede Kamer toe via een videolink. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zal op het adres aanwezig zijn, aldus een woordvoerder van zijn ministerie.

Direct na de toespraak zal de Kamer debatteren over de toespraak van Zelenskyy. Ook Hoekstra zal bij het debat aanwezig zijn. Het idee om Zelenskyy tot de Tweede Kamer te laten toespreken kwam van de Oekraïense ambassadeur in Den Haag. Nederland is een van de landen die wapens levert aan Kiev, maar ook een van de landen die tegen de versnelde kandidatuur van Oekraïne voor het EU-lidmaatschap zijn.

President Zelenskyy heeft de afgelopen weken verschillende parlementen toegesproken, waaronder die van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Israël, Duitsland en het Europees Parlement. Hij hoopt meer steun te krijgen voor de strijd van Oekraïne tegen Rusland.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?