Kamerleden blij met Nederlandse beslissing om belofte tegen fossiele brandstoffen te ondertekenen op COP26

Image source - Pexels.com


Partijen in de Tweede Kamer juichten het kabinetsbesluit toe om vanaf eind volgend jaar geen overheidssteun meer te geven aan projecten voor fossiele brandstoffen in andere landen. Het demissionair kabinet wilde deze beslissing eigenlijk overlaten aan een nieuw kabinet.

“Dit standpunt was natuurlijk ook totaal onhoudbaar, maar toch: dit is goed nieuws”, aldus PvdA-Kamerlid Jos Thijssen. Hij complimenteert verantwoordelijk staatssecretaris Dilan Yesilgoz. ‘Goed gedaan’, zei de sociaaldemocraat. CDA-Kamerlid Henri Bontenbal noemde het een “belangrijk signaal” dat ook Nederland tekent. “Het is goed dat het kabinet luistert naar de signalen uit de Tweede Kamer, ook van het CDA.”

Volgens Raoul Boucke (D66) is het besluit van het kabinet “de enige goede keuze voor onze schone toekomst en onze economie”. “We willen, moeten voorop lopen. En investeren in de toekomst in plaats van in fossiele technieken en brandstoffen van de vorige eeuw”, aldus het parlementslid op Twitter.

“Dat overheden moeten stoppen met het financieren van fossiele brandstoffen om de klimaatcrisis onder controle te houden, is een no-brainer”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “Onder druk van GroenLinks tekent ook Nederland de op de klimaattop opgestelde verklaring om dit voor eind 2022 te stoppen.” Volgens hem is de tijd van “groene woorden voorbij; het is tijd voor groene daden”.

Esther Ouwehand, leider van de dierenpartij PvdD, wijt de verandering aan de klimaatdemonstratie die zaterdag in Amsterdam werd gehouden. “Hoppa! Een groot succes voor de Klimaatmars”, zei ze. “Kabinet zwicht voor druk van tienduizenden demonstranten. Nederland eist klimaatactie, en nu!” Volgens Volt-leider Laurens Dassen droeg het protest bij aan deze mentaliteitsverandering. “Dit laat zien: het heeft zin om van je te laten horen, zoals bij de klimaatmars. Beter laat dan nooit, en daar houden we het kabinet aan.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?