Kamerleden bedanken De Jonge in wat misschien wel zijn laatste Covid-debat is


Meerdere Kamerleden bedankten Hugo de Jonge voor zijn werk tijdens het coronavirusdebat. Dat deden ze omdat dit wellicht zijn laatste debat zou zijn als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook meerdere partijen kwamen voor hem op na een verbale aanval van Tunahan Kuzu van DENK.

Kuzu moet zich hebben voorbereid op het vertrek van De Jonge, ook al is officieel nog niet bekend gemaakt dat hij op zijn ministerie wordt vervangen. ‘Maar van sommige mensen neem je graag twee keer afscheid’, zei hij. Het parlementslid zei dat je de vertrekkende ministers moet bedanken, maar dat hij niet precies weet waarvoor. Vervolgens maakte hij een lijst met beslissingen waarvan hij dacht dat ze verkeerd waren.

Verschillende Kamerleden hadden kritiek op het soms verlopen debat. Een van hen was VVD’er Aukje de Vries. Ze wilde “haar respect uitspreken” voor de inzet en het doorzettingsvermogen van De Jonge. “Dat gebeurde vaak in een rauwe omgeving die ook een behoorlijk persoonlijke aanval op mensen kan zijn.” Ook De Jonge’s partijgenoot Joba van den Berg (CDA) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) kwamen op voor de minister.

Lees ook:  Nederland liet 30 tolken achter, 200 anderen in Afghanistan

“De minister van Volksgezondheid en ik kunnen inhoudelijk heel veel botsen, maar ik heb de afgelopen 15 jaar geen minister gezien die zo goed op de hoogte was van alle dossiers”, zegt PVV-Kamerlid Fleur Agema. Ook Liane den Haan en Nilüfer Gündoğan (VOLT) spraken hun steun en waardering uit voor het kabinet. SGP-lid Chris Stoffer zei de minister “de kracht van vrede” toe te wensen.

Lisa Westerveld zei dat ze het soms oneens was met het kabinet, “maar ze hebben keihard gewerkt.” Caroline van der Plas (BBB) ​​zei dat inhoudelijke discussies met de minister niet betekenen dat ze iets tegen “Hugo de Jonge als persoon” heeft. Ook bedankte ze de leden van het kabinet voor hun harde werk, want ‘daar was geen twijfel over’.

Er is nog geen formeel besluit genomen over wie in het volgende kabinet minister van Volksgezondheid wordt. NRC meldde vorige week dat de minister niet van het CDA zou zijn.

Lees ook:  Kabinet trekt miljoenen euro's uit voor aardbevingsschade Groningen

Plaats een reactie