Kabinetvergadering vandaag over versoepeling resterende Covid-regels

Image source - Pexels.com


Dinsdag komt het kabinet bijeen om te praten over het afschaffen van bijna alle resterende coronaregels. Het team van ministers komt rond het middaguur bijeen om een ​​formeel besluit te nemen, maar waarschijnlijk zullen verdere versoepelingen worden aangekondigd. Aanstaande dinsdag gaan ze in.

Nederland voerde in maart 2020 de eerste maatregelen tegen het coronavirus in. Iets meer dan twee jaar later maakt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers waarschijnlijk bekend dat ze voorlopig bijna allemaal geschrapt worden.

Er blijven niet veel regels van kracht. Daarom worden de versoepelingen dinsdagavond niet bekend gemaakt op een grote persconferentie. In plaats daarvan gaat het kabinet in gesprek met de pers op het ministerie van Algemene Zaken van premier Mark Rutte. Rutte zelf zal er niet bij zijn, bevestigden ingewijden. Alleen Kuipers zal de besluiten van het kabinet toelichten. Kuipers deed de vorige persconferentie over het coronavirus ook alleen.

De beperkingen die nog van kracht zijn, hebben vooral betrekking op specifieke situaties. Zo moeten mensen in het openbaar vervoer mondkapjes dragen. En wie naar grote indoor evenementen wil, moet zich vooraf laten testen. Wie kan, krijgt ook het advies om minstens de helft van de week thuis te werken.

Het Outbreak Management Team gaf het kabinet groen licht om versoepelingen door te voeren, maar constateerde dat mondkapjes in het openbaar vervoer toch meerwaarde hebben als het besmettingsniveau hoog is. Ook de thuiswerkadviezen en quarantaineregels moeten van kracht blijven, aldus het team van experts. Zij benadrukten dat het kabinet verantwoordelijk is voor de uiteindelijke beslissing.

Het kabinet acht versoepeling gerechtvaardigd omdat de druk op de zorg en het risico dat het coronavirus de samenleving ontwricht nu veel kleiner is. Dit komt deels door de minder pathogene Omicron-variant van het virus en deels doordat veel mensen door vaccinatie of eerdere infectie antistoffen hebben tegen het coronavirus.

Helemaal verdwijnen de coronaregels echter niet. Er zijn nog wel regels voor mensen die naar het buitenland reizen. Mondkapjes blijven verplicht in het vliegtuig. De basisregels om je handen te wassen en je te laten testen als je symptomen hebt, blijven ook van kracht.

Sommige regels kunnen indien nodig snel opnieuw worden ingevoerd, omdat de rechtsgrondslag nog steeds bestaat. Zo staat de social distancing regel nog steeds in de wet. Op dit moment is bepaald dat je minimaal nul meter afstand moet houden van anderen. In de praktijk is de regel dus geschrapt. Maar het kan op elk moment opnieuw worden ingevoerd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?