Kabinetakkoord na 38 weken bereikt tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie


De leiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben maandagavond overeenstemming bereikt over de vorming van een nieuw kabinet. Dat maakten de twee kabinetsformatieleiders na urenlange ontmoetingen bekend. Het is meer dan 38 weken geleden sinds de Tweede Kamerverkiezingen en het is daarmee het langste kabinetsformatieproces in de Nederlandse geschiedenis.

“Er is nu overeenstemming over de tekst”, zei een woordvoerder van de leiders van het vormingsproces, bekend als informateurs. “De laatste aanpassingen” worden nu gedaan aan de tekst van het onderhandelingsakkoord, zodat het dinsdag naar de politieke fracties kan gaan, voegde hij eraan toe. De vergadering van de groepsleiders wordt maandagavond voortgezet om de laatste zaken af ​​te handelen.

Dinsdag stemmen de fracties van de vier beoogde coalitiepartijen over het akkoord. Daarna zullen naar verwachting de partijleiders opnieuw bijeenkomen om eventuele kleine aanpassingen aan de deal die verschillende fracties willen, te bespreken. Het is de bedoeling dat de vier partijleiders woensdagmiddag het regeerakkoord presenteren. Dan gaat het akkoord naar de rest van de Tweede Kamer.

Lees ook:  Regerende partijen willen Nederlandse productie groene waterstof meer dan verdubbelen

De coalitiedeal zal naar verwachting gratis kinderopvang voor de meeste mensen omvatten, samen met zware investeringen om de klimaatverandering, het woningtekort en de stikstofcrisis aan te pakken, volgens verschillende lekken naar verschillende media. Ook willen partijen extra investeren in het onderwijs, onder meer door aanpassingen in het studievoorschot. Er zou geld kunnen worden gereserveerd voor onderzoek naar kernenergie.

Deze week debatteert de Tweede Kamer waarschijnlijk met de formatieleiders Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) over hun eindrapport. Daarna wordt een formateur aangesteld – VVD-leider Mark Rutte – die dan aan zijn vierde kabinet kan beginnen. Hij zal de komende weken de ministers kiezen. In de tweede week van volgend jaar kan het vierde kabinet van Mark Rutte dan samen met koning Willem-Alexander op de trappen van het koninklijk paleis staan ​​voor hun formele presentatie.

Eerder meldden bronnen dat het kabinet Rutte IV uit 40 leden zou bestaan ​​- 20 ministers en 10 staatssecretarissen. Het streven is om een ​​gelijk aantal mannen en vrouwen in het kabinet te hebben. Het kabinet Rutte III bestaat uit 24 leden.

Lees ook:  Den Haag stuurde per ongeluk stempassen naar 1.466 Britten

Plaats een reactie