Kabinet zoekt uitweg uit harde lockdown: rapport


Het kabinet krijgt te maken met toenemende druk van ondernemers, gemeenten, provincies en de samenleving om de coronamaatregelen te versoepelen. De betrokken ministers zoeken naar een veilige uitweg uit de harde lockdown waarin het land zich bevindt, vertellen bronnen rond de regering aan het AD.

Uit het hele land klinken oproepen tot heropening van niet-essentiële winkels en horeca. Woensdagavond waren er protesten in verschillende Nederlandse steden. Burgemeesters en provincies hebben zich aangesloten bij deze oproep. De commissaris van de Koning in Overijssel schreef woensdag een brief aan premier Mark Rutte met het verzoek begrip te tonen aan wanhopige ondernemers die ondanks de lockdown toch hun zaak willen openen. Soortgelijke oproepen kwamen van Provinciale Staten van Utrecht, hoofd van de Veiligheidsraad Hubert Bruls, en Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland.

“Helemaal niets doen aan versoepeling is geen optie”, zegt een bron van dichtbij het kabinet tegen het AD. Een andere bron voegt toe: “Als er geen versoepeling is, zal er een hele puinhoop uitbreken. Maar wat komen gaat, zal nog steeds beperkt zijn.” Als er iets kan worden versoepeld, zal het ‘in kleine stappen’ zijn.

Lees ook:  Lachgasverbod uitgesteld; Betrokken artsen

Het aantal Covid-19-besmettingen in Nederland is schrikbarend hoog, met woensdag ruim 32.000 positieve tests. Maar aan de positieve kant lijkt de zeer besmettelijke Omicron-variant mildere symptomen te veroorzaken dan de voorheen dominante Delta-variant. De Belgische viroloog Marc Van Ranst zei woensdag dat de Omicron-variant “dicht bij de griep komt”.

Het Outbreak Management Team is woensdag bijeengekomen om op basis van de laatste prognoses van het RIVM, een nieuw advies te formuleren over hoe het nu verder moet voor het kabinet. Het team van experts besprak onder meer mogelijkheden voor het openen van het hoger onderwijs, contactberoepen, sportverenigingen en horeca, aldus de krant.

De betrokken ministers gaan donderdag met RIVM-directeur Jaap van Dissel in het Catshuis – de ambtswoning van de minister-president in Den Haag – bijeen om het OMT-advies te bespreken en te beslissen hoe de coronabeperkingen er de komende periode uit gaan zien. Donderdagavond worden de burgemeesters in de Veiligheidsraad geïnformeerd.

Lees ook:  Kabinet kiest meest risicovolle scenario bij versoepelingen lockdown: IC-expert

Vrijdag neemt het kabinet de definitieve besluiten, gevolgd door een persconferentie over het coronavirus.

Plaats een reactie