Kabinet zoekt evacuatie-alternatieven in Afghanistan


Het kabinet heeft gekeken naar andere opties om mensen op de evacuatielijst uit Afghanistan te halen, meldt het AD. “De situatie is echt precair. We kijken naar andere manieren om mensen daar weg te halen”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag.

De overheid wilde samenwerken met bepaalde beveiligingsbedrijven om de evacués veilig naar buiten te brengen. “Dat onderzoeken we”, zegt minister van Defensie Ank Bijleveld. “Het is alleen de vraag hoe betrouwbaar deze bedrijven zijn.”

In Afghanistan zijn zo’n 230 mensen die naar Nederland willen vluchten, achtergebleven. Hieronder vallen zowel tolken als mensen die in andere functies voor de Nederlandse overheid in Afghanistan hebben gewerkt. Vrijdag is het laatste Nederlandse transportvliegtuig in Nederland geland.

“We hebben met buurlanden gesproken over het toelaten van de evacués. Dat is geen gemakkelijke opgave”, zegt Kaag. “De noodevacuatie is gestopt, maar de hulp niet. Nu hebben we niemand ter plaatse, maar we doen er alles aan om mensen daar te krijgen.”

Lees ook:  Sint Maarten MP wil salaris uitbetaald in bitcoin cash

De minister van Defensie zei dat het onwaarschijnlijk is dat iemand vóór 31 augustus uit de hoofdstad wordt gehaald.

Het Nederlandse leger heeft de afgelopen week ruim 2500 mensen geëvacueerd. Voor 1.600 van hen wordt Nederland hun eindbestemming.

Plaats een reactie