Kabinet zette jarenlang verboden subsidies aan anti-abortusgroepering voort


Ondanks vele waarschuwingen van ambtenaren dat het misschien niet mag, bleef het kabinet subsidies geven aan een anti-abortusgroep die vrouwen met ongewenste zwangerschappen adviseerde. De subsidies begonnen op verzoek van de Tweede Kamer en werden langer voortgezet dan door staatssecretaris Paul Blokhuis bedoeld was.

De organisatie Siriz is voortgekomen uit de stichting VBOK die kritisch staat tegenover het Nederlandse abortusbeleid. Sinds 2014 ontving de organisatie op aandringen van de SGP ruim 1,5 miljoen euro per jaar.

Het kabinet was al langere tijd gewaarschuwd dat de financiering onrechtmatig was, meldt NRC vrijdag op basis van door Clara Wichmann opgevraagde documenten.

Toen Blokhuis zijn rol als staatssecretaris op zich nam, was duidelijk dat de subsidie ​​van zijn voorganger in strijd was met de regels rond staatsfinanciering, aldus zijn woordvoerder. De staatssecretaris kon de subsidies niet direct stopzetten omdat de Tweede Kamer op de hulp had aangedrongen.

Inmiddels is er een nieuw subsidieplan opgesteld waarin is vastgelegd welke ondersteuning Siriz en andere organisaties zouden krijgen. Onder het nieuwe plan zou Siriz toch geld ontvangen, dus besloot Blokhuis tot een eenmalige transactie van 500 duizend euro. De transactie werd verlengd omdat het subsidieplan trager tot stand kwam dan verwacht. In deze periode is er geld overgemaakt terwijl duidelijk was dat dit niet was toegestaan.

Lees ook:  Bronnen: Nieuw kabinet wordt niet voor kerst gevormd

“Ik vond dit belangrijk vanwege de continuïteit van de dienstverlening bij een ongewenste zwangerschap”, zegt Blokhuis in een schriftelijke verklaring. Inmiddels krijgt Siriz geen directe subsidies meer maar geld voor advies.

Plaats een reactie