Kabinet zet plannen voor 2G Covid-toegangsbeleid in de ijskast


Het kabinet heeft besloten de plannen om een ​​2G-toegangsbeleid coronavirus in te voeren voorlopig on hold te zetten. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maandag aan de Tweede Kamer laten weten. Dit komt deels door de “onzekerheden rond de Omicron-variant”, aldus De Jonge.

“Het kabinet heeft vastgesteld dat, gezien de hoogte van de infectiedruk en de aanhoudende druk op de zorg, het niet aannemelijk is dat er op korte termijn ruimte zal zijn om (delen van) sectoren waar sprake is van een risicovollere omgeving te openen met het gebruik van een corona-toegangspas op 2G’, schrijft De Jonge in een Kamerbrief.

Het heeft dan ook geen zin om deze controversiële maatregel door het parlement en de Eerste Kamer, de Eerste Kamer, te haasten. Het kabinet heeft de voorzitter van de Tweede Kamer gevraagd de stemming over het initiatief uit te stellen tot januari.

Het 2G-systeem geeft toegang tot mensen die zijn ingeënt tegen Covid-19 of die onlangs zijn hersteld van het coronavirus. Nederland maakt momenteel gebruik van het 3G-systeem, waardoor ook mensen toegang krijgen die de afgelopen 24 uur negatief hebben getest op het coronavirus.

Lees ook:  Volledige lijst met Nederlandse coronavirusbeperkingen vanaf 26 januari

Het kabinet wil het 2G-systeem nog invoeren, maar denkt voor een dergelijk besluit geen meerderheidssteun in het parlement te krijgen terwijl de impact van de Omicron-variant wordt onderzocht.

“Want zonder toepassing van 2G [coronavirus access passes],,Bepaalde sectoren met een hoog risico, zoals (delen van) horeca, cultuur en evenementen zullen langer dicht moeten blijven dan nodig”, aldus De Jonge.

Plaats een reactie