Kabinet zal naar verwachting de meeste coronavirusmaatregelen tegen 25 februari laten vallen: rapport

Image source - Pexels.com


Bronnen dicht bij het kabinet laten aan de NOS weten dat de kans groot is dat de meeste coronabeperkingen in Nederland op 25 februari worden opgeheven. Ook zal het kabinet naar verwachting grotendeels stoppen met het binnenlands gebruik van toegangspassen voor het coronavirus, maar het een systeem voor grote evenementen waarbij iedereen negatief moet testen op de infectie voordat hij naar binnen mag.

Dinsdag wordt een definitief besluit verwacht. Het Outbreak Management Team heeft het kabinet groen licht gegeven om meer beperkingen te versoepelen en de aanbevolen isolatietijd te verkorten tot vijf dagen wanneer een positieve infectie wordt ontdekt, volgens nieuwsdraad ANP.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers maakt naar verwachting dinsdag om 19.00 uur tijdens een persconferentie bekend dat alleen de meest elementaire maatregelen overblijven. Deze omvatten aanbevelingen met betrekking tot hygiëne, ventilatie en het vermijden van contact met anderen. Daarnaast krijgen mensen nog steeds het advies om zich te laten testen op de besmetting met het coronavirus als ze symptomen van Covid-19 krijgen.

Vanaf vrijdag mogen ook horecaondernemers hun openingstijden verruimen tot 01.00 uur. Een week later, op 25 februari, is er waarschijnlijk weer een normale sluitingstijden. De meeste, zo niet alle, gezichtsmaskerverplichtingen zullen worden geschrapt, evenals regels met betrekking tot sociale afstand. Ook het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te werken komt te vervallen, meldt de omroep.

Toegangskaarten voor het coronavirus kunnen nog steeds nodig zijn om naar het buitenland te reizen als de bestemmingslanden deze vereisen. Binnen Nederland zullen de passen naar verwachting niet meer worden gebruikt op de meeste locaties waar ze nu wel nodig zijn, maar blijven ze een hulpmiddel voor het kabinet als de pandemie escaleert.

Het gebruik van de coronaviruspassen blijft echter nodig om festivals en evenementen met veel bezoekers bij te wonen, meldt de NOS. In plaats van de huidige 3G-passen wil het kabinet voor die evenementen overstappen op het 1G-systeem. Dat betekent dat degenen die volledig zijn ingeënt tegen Covid-19 en degenen die onlangs zijn hersteld van de ziekte, een bewijs van een negatieve coronavirus-test moeten overleggen om toegang te krijgen, evenals degenen die niet zijn gevaccineerd of die niet onlangs zijn hersteld.

Kuipers zei eerder op maandag dat hij het zeer aannemelijk achtte dat de meeste coronavirusbeperkingen begin maart zouden worden opgeheven. Er lekten al details uit over de heropening van de horeca, maar er was onduidelijkheid over de toekomst van de nachtclubsector.

De minister van Volksgezondheid presenteert de beleidswijzigingen zelf, en zonder premier Mark Rutte.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?