Kabinet wil ruim 2.000 Afghanen terughalen

Image source - Pexels.com


Het kabinet verwachtte zo’n 2.100 extra Afghanen naar Nederland te brengen. Het gaat onder meer om mensen die hebben gewerkt voor hulporganisaties en het ministerie van Defensie, journalisten en tolken, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen in een brief aan de Tweede Kamer.

De personen op de evacuatielijst moeten hun identiteit en de functie die zij in de Nederlandse dienst vervulden kunnen vaststellen.

Het kabinet doet er alles aan om Afghanen naar Nederland te halen, maar de situatie blijft volgens Knapen “hoog risico”.

Sinds de Taliban half augustus aan de macht is, heeft het Nederlandse leger zo’n 2.500 mensen uit Afghanistan gehaald, waarvan zeker 1.600, met Nederland als eindbestemming.

De evacuaties stopten op 26 augustus toen het Amerikaanse leger zich voorbereidde om uit Afghanistan te vertrekken. Veel Afghanen op de evacuatielijst bleven achter. Het kabinet is in het verleden bekritiseerd omdat het niet eerder reageerde op waarschuwingen dat de situatie in Afghanistan zou escaleren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?