Kabinet wil nieuwe wethouders vrijwillig laten screenen op integriteit

Image source - Pexels.com


Nu de gemeenteraadsverkiezingen zijn gehouden en nieuwe burgemeesters- en wethoudersfuncties in gemeenten worden gevormd, hoopt het kabinet dat nieuwe wethouders worden gescreend op integriteit. Een nieuwe wet om dit af te dwingen is nog niet klaar, schrijft minister Hanke Bruins-Slot van Binnenlandse Zaken in een brief aan burgemeesters. Ze hoopt dat kandidaten vrijwillig meewerken.

Het wetsvoorstel stelt onder meer het hebben van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verplicht voor wethouders. Bruins-Slots voorganger Kajsa Ollongren hoopte in november dat de wet op 1 april in werking zou kunnen treden, maar met nog maar een paar dagen te gaan, heeft het parlement er nog niet eens over gesproken. De minister heeft daarom deze oproep aan burgemeesters gestuurd.

Burgemeesters kunnen de kandidaat-wethouders vragen of ze vrijwillig een VOG willen aanvragen en een risicoanalyse op integriteit doen, schrijft Bruins-Slot. Hierbij moet bijvoorbeeld gekeken worden naar de financiële belangen van de kandidaten, of ze gelogen hebben op hun cv en hoe ze hebben gehandeld op het gebied van vertrouwelijkheid. “In essentie gaat het om houding en gedrag, om het juiste doen, ook als niemand kijkt, en om bewustzijn van risico’s en kwetsbaarheden”, aldus de minister.

Ze zegt dat de burgemeesters zelf moeten kijken hoe ze de integriteit van het bestuur in hun gemeente het beste kunnen bewaken. Bruins-Slot zei te beseffen dat zo’n check “ook tot spanningen kan leiden” in de lokale politiek. Maar gemeenten hebben hier vaak zelf al afspraken over gemaakt. Het is uiteindelijk de gemeenteraad die beslist wie wethouder wordt.

In tegenstelling tot de wethouders worden de burgemeesters zelf benoemd door de kroon, waardoor ze anders worden gescreend. Het ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt ​​inlichtingendienst AIVD en de Belastingdienst om de favoriete kandidaat voor burgemeester te screenen. De politie doet ook een strafbladcontrole.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?