Kabinet wil adoptie uit buitenland via Staat laten verlopen: rapport

Image source - Pexels.com


De Nederlandse overheid wil adoptie uit het buitenland via intermediairs verbieden en alleen toestaan ​​via een nieuw op te richten overheidsorganisatie. Kinderen kunnen ook alleen naar Nederland worden gebracht als ze niet in hun thuisland kunnen worden opgevangen, vertellen bronnen aan het AD.

Nederland stopte vorig jaar met adoptie uit het buitenland nadat een onderzoekscommissie ernstige misstanden in de praktijk aan het licht bracht. Volgens de commissie Tjibbe Joustra waren bij eerdere adopties uit landen als Brazilië en Sri Lanka kinderen betrokken die zonder toestemming van hun biologische ouders ter adoptie waren geplaatst, vervalste formulieren en betaalde steekpenningen. De commissie constateerde dat de onderzochte zaken in het verleden hebben plaatsgevonden, maar voegde eraan toe dat het huidige systeem met particuliere intermediaire organisaties “fraudegevoelig is en tot op de dag van vandaag aanleiding geeft tot misstanden”.

De commissie adviseerde het kabinet om adoptie uit het buitenland helemaal stop te zetten. Het kabinet heeft daar lang over nagedacht, maar gekozen voor een tussenoplossing van meer toezicht. Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming wil dat de vier instanties die nu een vergunning hebben om als intermediair bij adopties uit het buitenland op te treden, onder zijn aangescherpt toezicht worden samengevoegd tot “één publieke stichting”.

Volgens bronnen van de krant zal het kabinet dit besluit vrijdag formeel nemen en maandag bekendmaken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?