Kabinet wil 2G Covid-controles mogelijk bij horeca, evenementen & cultuursector

Image source - Pexels.com


Het kabinet wil de invoering van het 2G-toegangsbeleid coronavirus voor horeca, evenementen, culturele podia en niet-essentiële diensten mogelijk maken. Details kwamen maandagavond naar voren uit de tekst van een wetsvoorstel dat het demissionair kabinet naar de Tweede Kamer stuurde.

Het 2G-systeem is een aangepaste versie van het huidige 3G-toegangspassysteem voor het coronavirus dat alleen toegang verleent aan degenen die zijn ingeënt tegen Covid-19, en degenen bij wie de coronavirusinfectie is vastgesteld en hersteld. Met het 3G-systeem kunnen ook degenen die recent een negatieve testuitslag hebben gehad, een QR-code krijgen die in de CoronaCheck-app kan worden gebruikt.

Het wetsvoorstel maakt het alleen mogelijk om het 2G-systeem in te voeren als het 3G-systeem onvoldoende wordt geacht, aldus het kabinet. Dat zal deels worden bepaald doordat de situatie van het coronavirus wordt beoordeeld op het op een na of derde slechtste risiconiveau dat door de overheid wordt beoordeeld. De drie niveaus beginnen bij voorzichtigheid, of waakzaam in het Nederlands. Het escaleert dan naar zorgelijk (zorgelijk) en dan ernstig (ernstig).

De andere factor zal bepalen waar het 2G-systeem wordt gebruikt, met name de verschillende locaties waar mensen samenkomen. Dit kan worden aangemerkt als ‘omgevingen met een hoog risico’, zoals plaatsen waar mensen geen zitplaatsen krijgen toegewezen of waar het moeilijk is om fysieke afstand van anderen te houden. In dat geval kan het 2G-systeem volgens het wetsvoorstel op verschillende locaties worden geïmplementeerd. De maatregel hoeft niet sectorbreed te worden ingezet, maar kan gerichter worden toegepast.

Daarnaast kan het kabinet besluiten dat niet een hele sector een hoog risico loopt op verspreiding van de besmettingen met het coronavirus. Daar wordt het 2G-systeem niet in overweging genomen. Dit kunnen oefenruimtes voor kunst en cultuur en haarstylisten zijn. Het kabinet denkt niet dat 2G op korte termijn nodig zal zijn in restaurants of bij live optredens.

Het zei ook dat 2G niet van toepassing zal zijn in het onderwijs, noch op werkplekken en kantoren. Wel wil het kabinet het 3G-systeem daar wel mogelijk maken. Ook wil het het gebruik van 3G-toegangspassen invoeren in de “niet-essentiële detailhandel”, zoals bouwmarkten.

Het kabinet moet nog steun krijgen van een meerderheid van zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer om het wetsvoorstel aan te nemen. Een urenlang debat vorige week eindigde zonder duidelijke indicatie dat het kabinet een meerderheid zou halen. De partij van Rutte, VVD, zegt de maatregel volledig te steunen, net als coalitiepartner D66. De andere coalitiepartners, CDA en ChristenUnie, worstelden vorige week nog met de kwestie. ChristenUnie stelde een 1G-alternatief voor waarbij iedereen zich moet laten testen om een ​​toegangspas te krijgen, ongeacht de vaccinatie- of herstelstatus.

De PvdA zei de kwestie nader te zullen onderzoeken. Een breed scala aan partijen zei de maatregel niet te steunen, waaronder SP, GroenLinks, FvD, PvdD, PVV, JA21, BBB, Denk, Van Haga, SGP en BIJ1.

Tijdens een persconferentie tien dagen geleden betoogde premier Mark Rutte dat veel ondernemers zelf moeten kunnen beslissen of ze het 2G-systeem gebruiken om te bepalen wie hun bedrijf mag bezoeken. Hij zei dat degenen die het 3G-systeem willen gebruiken, andere beperkingen zullen ondervinden, zoals dat gasten op de toegewezen zitplaatsen moeten blijven.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei tijdens die persconferentie van 12 november ook dat hij het systeem vooral in bars en cafés wilde gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?