Kabinet wijst 675 miljoen euro toe. om de salarissen van de gezondheidszorg te verhogen

Image source - Pexels.com


Het conciërgekabinet stelt geld beschikbaar om toch de salarissen in de zorg te verhogen. Het gaat om structureel 675 miljoen euro extra, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Hierdoor krijgen de middeninkomens in de zorg een stijging van 1,5 procent. Ongeveer 60 procent van de gezondheidswerkers zal profiteren van dit extra geld.

Om deze maatregel te betalen gaat de zorgverzekeringspremie jaarlijks met 13 euro omhoog. Ook gaat de zorgtoeslag met 13 euro omhoog, zodat mensen die de toeslag krijgen niet bij hoeven te betalen

Een motie van de SP en ChristenUnie riep het kabinet op om de salarisverhoging te betalen door de vennootschapsbelasting te verhogen. Het kabinet heeft hiervan afgezien omdat het volgens demissionair minister-president Mark Rutte fiscaal technisch niet mogelijk is. De maatregel wordt mede gefinancierd door verhoging van de inkomensafhankelijke bijdrage. Werkgevers, gepensioneerden en zzp’ers betalen hiervoor 0,05 procent meer.

Het kabinet heeft eerder niet gereageerd op oproepen van de Tweede Kamer voor hogere salarissen in de zorg. Vorige week werd een motie van SP en ChristenUnie aangenomen die het kabinet opriep om minimaal 600 miljoen euro vrij te maken voor zorgsalarissen. De regering besloot akkoord te gaan.

Een motie van Geert Wilders tot verhoging van de zorgsalarissen werd vorig jaar aangenomen na een “fout” van een parlementariër van coalitiepartij ChristenUnie. Stieneke van der Graaf zei dat ze per ongeluk voor de motie had gestemd, waardoor ze een meerderheid kreeg. Daarna heeft het kabinet besloten de motie niet uit te voeren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?