Kabinet waarschuwde in december dat Afghanistan in handen van Taliban zal vallen

Image source - Pexels.com


De militaire inlichtingendienst MIVD waarschuwt sinds december 2020 dat het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd was voordat de regering in Afghanistan door de Taliban zou worden afgezet. Maar de dienst had niet voorzien dat het zo snel zou gebeuren, zeiden de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken in een aan het parlement gestuurde feitenverklaring.

De militaire inlichtingendienst schreef in december dat de kans dat de Afghaanse regering vroeg of laat valt, toenam. “Het is een scenario van uitstel van executie”, staat in de brief aan de Tweede Kamer. Er waren toenemende zorgen over de houdbaarheid van de Afghaanse regering, mede doordat de Amerikanen aankondigden zich uit het land terug te trekken.

Al in maart zijn de opties overwogen om mensen uit Afghanistan te evacueren als de veiligheidssituatie verder verslechtert, mede ingegeven door zorgen uit andere landen. Eind april werd vastgesteld dat evacuatie eigenlijk alleen mogelijk was via het vliegveld in de hoofdstad. Toch zou het nog maanden duren voordat het de regering duidelijk werd dat er militaire vliegtuigen moesten worden ingezet. De MIVD dacht dat Kabul nog wel een tijdje bereikbaar zou blijven.

Op 10 augustus dacht men dat er minstens drie tot zes maanden de tijd was om te evacueren met lijnvluchten of charters. Op donderdag 12 augustus waarschuwde de MIVD dat evacuatie eerder onmogelijk zou kunnen worden. Die vrijdag werden nog commerciële vluchten overwogen, maar zaterdag bood het ministerie van Defensie aan dat militaire vliegtuigen konden worden ingezet. Op zondag 15 augustus viel Kabul en werd de luchthaven gesloten. Commerciële vluchten waren niet meer toegestaan.

Het zou twee dagen duren voordat de evacuaties onder de bescherming van een groot aantal Amerikaanse soldaten met horten en stoten weer begonnen. Uiteindelijk werden in iets meer dan een week tijd meer dan 2.000 mensen onder levensbedreigende omstandigheden het land uit geleid. Voor zover bekend staan ​​er ruim 20.000 namen op de lijsten van mensen die Nederland eigenlijk wilde evacueren.

Van de ruim 2.000 mensen die Nederland uit Afghanistan heeft geëvacueerd, zijn er 1.673 in Nederland gebleven, melden de ministeries ook in hun feitenrelaas. Het evacuatieproces verliep erg chaotisch, waarbij veel mensen achterbleven. De NOS sprak met zeker zes families die op de Nederlandse evacuatielijsten stonden, maar door Nederlandse militairen werden weggestuurd van het vliegveld in Kabul. Volgens hen hadden de Nederlandse militairen geen tolken bij zich en konden ze dus geen Afghaanse identiteitskaarten lezen. Drie van die families zitten nog steeds vast in Afghanistan.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?