Kabinet versnelt aankoop munitie voor bijna half miljard

Image source - Pexels.com


Nederland versnelt de aankoop van munitie ter waarde van 458 miljoen euro om de voorraden eerder aan te vullen, heeft het kabinet besloten. De reden voor de haast is dat de munitiemarkt wereldwijd “verkrast” door de oorlog in Oekraïne. Het Ministerie van Defensie had al een budget gereserveerd voor de aanschaf van munitie om de bestaande achterstanden weg te werken.

De aankoop wordt nu versneld om te anticiperen op verwachte vertragingen in de bestelling en prijsstijgingen, aangezien de verslechterende veiligheidssituatie in de wereld leidt tot een grotere vraag naar munitie. De NAVO dringt ook aan op extra voorraden om “de afschrikkings- en verdedigingsfunctie” van het militaire bondgenootschap te versterken, meldt staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie aan de Tweede Kamer.

Het gaat om conventionele munitie voor wapens van klein kaliber, artillerie- en mortiergranaten en antitankwapens. Daarnaast wordt hightech munitie aangeschaft, zoals luchtverdedigingsraketten, maar ook precisiegeleide bommen voor het F35 jachtvliegtuig en de gepantserde houwitsers en munitie voor de Apache gevechtshelikopters.

Door de voorraden aan te vullen, kan de Nederlandse krijgsmacht effectiever en voor langere tijd worden ingezet voor nationale en internationale bijdragen, aldus het ministerie van Defensie. Eind dit jaar verwacht Van der Maat de eerste leveringen van de versnelde munitie-aankopen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?