Kabinet verontschuldigt zich voor eerdere wet die transgenders dwong om zich te laten steriliseren om overgang te registreren

Image source - Pexels.com


Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven verontschuldigde zich zaterdagmiddag namens het kabinet voor een voormalige wet die een geslachtsverandering in hun paspoort pas toestond na een fysieke transitie en sterilisatie. De wet was van kracht van 1985 tot 2014.

De minister noemde de wet vernederend. “Al tientallen jaren zijn er mensen die medische ingrepen ondergingen die ze helemaal niet wilden omdat er geen andere optie was”, zegt Van Engelshoven. “Anderen wachtten op de afschaffing van deze wet. Ze moesten jaren uitstellen om zichzelf te worden”, aldus Van Engelshoven.

De minister van Onderwijs verontschuldigde zich tijdens een bijeenkomst in de Ridderzaal waar transgenders en interseksuelen spraken over de impact van de wet op hun leven. “Niemand van jullie had mogen meemaken wat jullie hebben meegemaakt. Het spijt me ten zeerste dat dit is gebeurd”, zei Van Engelshoven tegen de aanwezigen.

Degenen die getroffen zijn door de wet hebben recht op een schadevergoeding van 5.000 euro. “De pijn die ze elke dag voelden, met geld kun je niet goedmaken”, zegt Van Engelshoven volgens de Volkskrant. Zo’n 420 meldden al dat de wet hen tot slachtoffer maakte. Daar zouden naar verwachting nog zo’n 1.500 mensen bij komen.

De minister is in gesprek met het Transgender Collectif over het ophalen van het compensatiegeld. “Het is lang niet genoeg. Er is nooit discussie over geweest. Het was een eenzijdige afspraak”, aldus Willemijn van Kempen. Samen met anderen had Van Kempen het kabinet gevraagd excuses aan te bieden voor de oude wet. Voordat Van Kempen haar transitie in 1998 wilde laten registreren, moest ze akkoord gaan met sterilisatie.

Aangezien de wet niet meer van kracht is, is een psychologische evaluatie voldoende om een ​​geslachtsverandering te registreren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?