Kabinet verlengt avondsluiting na 18 december

Image source - Pexels.com


De kans is groot dat ook na zaterdag 18 december de avondlockdown van kracht blijft om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Insiders bevestigden een bericht hierover van De Telegraaf. Dat zou betekenen dat de meeste sectoren voorlopig nog om 17.00 uur moeten sluiten; alleen supermarkten en drogisterijen mogen open blijven tot 20.00 uur

Tegelijkertijd wijzen bronnen erop dat er op verschillende vlakken nog beweging is en dat er de komende dagen nog veel overleg is. Ook het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag bijeen om het demissionair kabinet te adviseren. Ook bestaat er onzekerheid over de Omicron-variant, die inmiddels is ontdekt bij in totaal bijna 1.800 mensen in 57 landen.

Er is nog geen besluit genomen of mensen met Kerstmis meer dan vier mensen per dag mogen ontvangen. Sinds enkele weken is maximaal vier bezoekers het dringende advies. En iedereen wordt dringend verzocht een zelftest te doen voordat hij bezoek krijgt of bezoek.

Insiders zeggen dat een eventuele verlenging van de kerstvakantie op de basisscholen ook nog niet definitief van tafel is. De inzet van het kabinet is om scholen open te houden, tweette minister van Onderwijs Arie Slob donderdag. Op scholen zijn veel besmettingen en het OMT adviseerde het kabinet om eerder met de schoolvakanties te beginnen.

Het kabinet zou kunnen besluiten de toegangspas voor het coronavirus in te voeren voor niet-essentiële winkels zoals kledingwinkels en kappers. Klanten moeten dan een QR-code tonen zoals bezoekers dat al doen in de horeca, theaters en (sport)evenementen. De wetgeving om dit mogelijk te maken is de afgelopen weken door het parlement en de Eerste Kamer aangenomen. Om deze maatregel in te voeren, moet het kabinet eerst een ministeriële regeling door het parlement loodsen.

Het wetsvoorstel voor een toegangspas voor het coronavirus op de werkvloer is voor behandeling in de Tweede Kamer uitgesteld, evenals het voorstel voor een 2G-beleid. De laatste maatregel zorgt ervoor dat onbeschermde mensen geen QR-code meer krijgen; een negatieve test is onvoldoende.

Zondag komt een deel van het kabinet weer bij elkaar in het Catshuis voor corona-overleg. Ook de burgemeesters hebben het nog steeds over de coronamaatregelen. Het kabinet houdt naar verwachting dinsdag een persconferentie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?