Kabinet trekt miljoenen euro’s uit voor aardbevingsschade Groningen

Image source - Pexels.com


Het kabinet trekt ruim 680 miljoen euro uit om de Groningers te helpen die te maken hebben met de nasleep van aardbevingen door de gaswinning in de provincie. Het geld gaat onder meer naar schadeherstel en het vergoeden van huurders, aldus het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

In totaal 225 miljoen euro zorgt ervoor dat de waardeverhogingssubsidie, die op 1 juli afliep, blijft bestaan. Mensen kunnen de subsidie ​​aanvragen om verbeteringen te financieren die hun woning duurzamer maken, zoals het plaatsen van zonnepanelen. Het is bedoeld om mensen die veel hinder hebben ondervonden van de schaderegeling te compenseren, aldus het ministerie.

Nog eens 350 miljoen euro gaat naar het herstellen van bestaande schade die, als deze niet wordt gerepareerd, bij een nieuwe aardbeving meer problemen zou kunnen veroorzaken. De rest van het geld gaat naar huurders die zelf hun woning hebben verbeterd, geestelijke steun aan Groningers en in de toekomst financiële hulp.

Het Staatstoezicht op de Mijnen maakte in februari bekend dat het de aardgaswinning in Groningen wil stopzetten, omdat de aardbevingen die het gevolg waren een veiligheidsrisico vormden. In maart schudde een aardbeving met een kracht van 2,1 de grond bij het dorp Zeerijp in Groningen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?