Kabinet overweegt plan van 17 miljard euro om uit te kopen, beslag te leggen op boerderijen om stikstofuitstoot te verminderen: Rapport

Image source - Pexels.com


Het demissionair kabinet heeft vergaande plannen op tafel om de stikstofuitstoot in de landbouw terug te dringen. De ministeries van Financiën en Landbouw hebben plannen ontwikkeld om productierechten van boeren op te kopen en ook om landbouwgrond op te kopen. Bij de laatste optie zou het kabinet overwegen om grond krachtiger te onteigenen, zo bevestigen politieke bronnen dicht bij het kabinet na een bericht in NRC.

De krant schreef haar rapport op basis van berekeningen die ze had gekregen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Het PBL heeft voor het kabinet een aantal scenario’s doorgerekend. Het plan om de productierechten van boeren op te kopen zou zo’n 9 miljard euro kosten. De kosten zouden oplopen tot naar schatting 17 miljard euro als het kabinet ook de grond zou verwerven. De onteigening van boeren is in het laatste scenario niet te sturen om de stikstofemissiedoelstellingen te halen, aldus het PBL.

Eerder dit jaar werd door beide Kamers van het Parlement een baanbrekende wet over stikstof en milieu aangenomen. Het is op 1 juli in werking getreden. Het bevat een aantal doelen voor het terugdringen van de stikstofemissie in Nederland, maar het gaat vooral om het behalen van duurzaamheidsdoelen op langere termijn.

De doelen zijn gesteld voor de jaren 2025, 2030 en 2035.

Het kabinet meent dat verdere maatregelen nodig zijn als het grootschalige projecten wil lanceren, zoals de bouw van miljoenen woningen. Veel woningbouw- en infrastructuurprojecten zijn vanaf 2019 stopgezet vanwege milieuregels.

Tot dusver heeft de regering geen politieke terugslag willen ondergaan die gepaard zou gaan met een poging om boeren te dwingen hun werk op te geven. Een definitief besluit over de komende 15 jaar Nederlandse landbouw en de toekomst van de sector kan aan het nieuwe kabinet liggen.

De besprekingen over de kabinetsformatie verlopen traag en er is weinig vooruitgang geboekt in de zes maanden na de verkiezingen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?