Kabinet ontwikkelt plan om huishoudens met lage inkomens te helpen met inflatie, hoge energiekosten

Image source - Pexels.com


Minister van Financiën Sigrid Kaag zei dat het kabinet werkt aan een plan om financiële steun te bieden aan economisch achtergestelde mensen die onder druk staan ​​door stijgende energiekosten en inflatie. Het is echter minder waarschijnlijk dat degenen die financieel stabiel zijn enige hulp krijgen. Hoe het met de middeninkomens gaat, is nog niet duidelijk.

Volgens het AD is de vicepremier zich ervan bewust dat het niet mogelijk zal zijn om iedereen in Nederland een vergoeding voor inflatie en energierekening te geven. Dit komt omdat ze zich wil focussen op de komende generaties en de rekening niet aan hen wil afschuiven.

Toch stelde ze het publiek gerust: “Ik begrijp dat het mensen zorgen baart dat een groot deel van je inkomen op je energierekening gaat. We zijn dit aan het uitwerken en denken aan een oplossing. Er komt een oplossing, daar kun je zeker van zijn.”

De oplossing zal waarschijnlijk gericht zijn op mensen met een lager inkomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de energierekening in een jaar tijd met 86 procent gestegen. Dit komt neer op 110 euro meer per maand aan gas en elektra voor het gemiddelde huishouden.

Het plan krijgt in het voorjaar verdere uitwerking, want Kaag wacht nog op macro-economische statistieken over de situatie. Ze merkte ook op dat de investeringsagenda van de regering op het gebied van klimaat en defensie erg belangrijk is.

“Er zijn evenveel investeringen nodig in veiligheid en klimaat”, zegt Kaag. “Ook om de banen van de toekomst te garanderen. Maar dat moeten we nog binnen het kabinet bespreken.”

Kaag werkt alleen binnen “budgettaire kaders” en weigert het begrotingstekort te laten oplopen om de koopkracht van het publiek te bevorderen. Na 9 maart zullen de economische gegevens worden beoordeeld en zal er kalm en methodisch een besluit worden genomen, zei ze. Kaag gaf wel toe dat de koopkracht waarschijnlijk niet voor het einde van het jaar zal zijn hersteld, en zei: “De opties zijn beperkt.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?