Kabinet onderzoekt oppositie voor eisen in ruil voor begrotingssteun

Image source - Pexels.com


Deze week herstart het kabinet de besprekingen over de Voorjaarsnota, waarin aanpassingen van de jaarbegroting zijn opgenomen. Premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag gaan in de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft, in gesprek met oppositiepartijen om hun eisen te peilen in ruil voor steun op de begroting.

Het kabinet zoekt naar manieren om een ​​miljardengat in de begroting op te vullen dat is ontstaan ​​door compensatie van de spaarbelasting, extra investeringen in Defensie en maatregelen om de koopkracht te beschermen tegen inflatie.

Het lijkt erop dat de coalitie van plan is bedrijven en vermogende mensen zwaarder te belasten, met verhogingen van de overdrachtsbelasting op een tweede woning en voor grootaandeelhouders in “Box 2” van de belastingschijf, aldus de NOS. Ook kan het kabinet een belastingvoordeel voor expats schrappen.

Rutte en Kaag nodigden de partijleiders van alle oppositiepartijen in de Tweede Kamer uit voor een individueel gesprek over hun wensen, meldt de NOS. Volgens Rutte werkt het kabinet samen met de oppositie omdat het brede steun essentieel vindt en omdat de coalitie Rutte IV heeft afgesproken aansluiting te zoeken bij de andere partijen. “Maar eerlijk gezegd hebben we natuurlijk gewoon een tekort aan zetels in de Senaat”, zei hij vorige maand.

De coalitie heeft 32 zetels in de Eerste Kamer, de Nederlandse Eerste Kamer, zes voor een meerderheid. Het kabinet staat open voor overleg met alle partijen, maar is in aantallen waarschijnlijk het meest geïnteresseerd in GroenLinks en de PvdA met hun gezamenlijke 14 Senaatszetels en JA 21, die formeel niet in de Eerste Kamer zit maar in de praktijk via de Nanninga-fractie met haar zeven stoelen.

PvdA-leider Attje Kuiken en GroenLinks-leider Jesse Klaver ontmoeten Kaag en Rutte samen. Kuiken vertelde zondag aan WNL dat haar partij ongelijkheid wil bestrijden, met name door het minimumuurloon te verhogen naar 14 euro en constructies aan te pakken die voorkomen dat meer mensen een vast contract krijgen. Ook de linkse partijen zijn er groot voorstander van om de rijken meer te belasten.

JA21 wil dat de AOW weer volledig wordt gekoppeld aan het minimumloon en dat plannen voor een stikstoffonds worden geschrapt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?