Kabinet niet klaar om in te grijpen bij toenemende coronavirusinfecties, zeggen bronnen

Image source - Pexels.com


Er heerst momenteel geen paniek onder leden van het Nederlandse kabinet vanwege de snel stijgende cijfers over het coronavirus, aldus bronnen dicht bij de regering. Het kabinet blijft waakzaam, maar ziet op dit moment geen reden om eerder dan gepland te beslissen of het de coronamaatregelen in Nederland moet aanscherpen, aldus politieke ingewijden.

Het kabinet geeft op 5 november een update over de maatregelen rondom het coronavirus. Het Outbreak Management Team (OMT) komt in de dagen voorafgaand aan die update met nieuw beleidsadvies. In de drie weken na de versoepeling van de regels eind september is het aantal besmettingen en de druk op de zorg blijven stijgen.

Het kabinet verwachtte deze stijging en heeft daar bij de besluitvorming rekening mee gehouden, aldus bronnen. Het kabinet richt zich meer op het aantal ziekenhuisopnames en opnames op de intensive care dan op de besmettingscijfers.

Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames is in een week tijd met 47 procent gestegen en is sinds het begin van de maand meer dan verdubbeld. Gemiddeld werden in de afgelopen zeven dagen elk 93 mensen met Covid-19 opgenomen, waarvan 17 rechtstreeks naar de intensive care gestuurd, vergeleken met 41 opnames waarvan er 7 tussen 25 september en 1 oktober naar een IC werden gestuurd. 700 patiënten in de ziekenhuiszorg, waarvan 174 op een IC, tegenover 437 in totaal 132 patiënten op de intensive care op 1 oktober. De afgelopen week waren er gemiddeld meer dan 4.200 besmettingen met het coronavirus, vergeleken met meer dan 1.650 begin oktober.

Meerdere specialisten vinden dat het kabinet nu moet ingrijpen. Epidemioloog Frits Rosendaal zou graag zien dat de regels voor mondkapjes terugkeren. Onder meer onderzoeker Marino van Zelst wil dat het kabinet meer nadruk legt op de basisregels voor het coronavirus, waaronder goede hygiëne, veilige 1,5 meter sociale afstand bewaren, binnenruimtes goed ventileren en mensen stimuleren zich te laten testen bij Covid-19 symptomen ontstaan.

Van Zelst vindt dat het kabinet het beste zo vroeg mogelijk met “lichte interventies” kan komen, omdat mogelijk zwaardere maatregelen nodig zijn. De experts verwachten ook dat de griepgolf dit jaar zwaarder zal zijn en meer druk op de gezondheidszorg zal leggen.

OMT-voorzitter Jaap van Dissel zei in een interview met het AD dat hij deze winter geen nieuwe lockdown verwacht. Hij zei dat de situatie dit jaar anders is vanwege de hoge vaccinatiegraad in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is daardoor moeilijker in te schatten hoe de pandemie in Nederland zal verlopen. “We zien nu veel van de besmettingen bij bijvoorbeeld jongeren, dus dat is relatief gunstig voor het aantal ziekenhuisopnames”, zegt Van Dissel.

“Maar het hangt ook af van de mate van verspreiding onder niet-gevaccineerde groepen en in regio’s waar minder mensen zijn gevaccineerd.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?