Kabinet moet gebruikers lichte bakfiets compenseren bij dodelijk ongeval

Image source - Pexels.com


De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land, oordeelde dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een vergoeding moet betalen aan de gebruikers van de “lichte” Stint bakfietsen met een 800 watt elektromotor. De fabrikant van de Stint heeft ook recht op ten minste gedeeltelijke vergoeding van de schade voor dat type Stint.

De Raad van State kan de minister niet verplichten schade te vergoeden voor gebruikers van “zwaardere” stints met een elektromotor van 1.200 watt. Deze krachtigere stints mochten officieel nooit op de openbare weg rijden, maar deden dat jarenlang. De gebruikers kunnen dit niet kwalijk nemen omdat het voor hen niet duidelijk was en niet hoefde te zijn dat alleen de lichte Stint op de weg mocht. Daarom heeft de Afdeling bestuursrechtspraak de minister opgeroepen om met de gebruikers van deze zwaardere Stints in overleg te treden over compensatie.

Het kabinet heeft besloten de elektrische bakfiets van de weg te halen na een dodelijk ongeval in 2018, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. De Stint had problemen met de rem.

De rechtbank oordeelde in maart van dit jaar dat de Staat de scholen direct een schadevergoeding had moeten aanbieden omdat zij door het besluit vervangend vervoer moesten aanschaffen. Ook constateerde de rechter dat de minister fouten heeft gemaakt in het besluit van 2011 om de Stint op de openbare weg toe te laten, met name tijdens de technische keuring. Het kabinet ging tegen de uitspraak in beroep.

De toenmalige minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vond dat de Stint om veiligheidsredenen per direct van de weg moest worden gehaald. Tijd om de schadevergoedingsprocedure af te wachten was er volgens haar dan ook niet.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?