Kabinet moet breed draagvlak krijgen voor langdurig Covid-beleid: parlement

Image source - Pexels.com


De Tweede Kamer heeft er bij het kabinet op aangedrongen om bij de totstandkoming van de langetermijnaanpak van het coronavirus in gesprek te gaan met stakeholders uit de samenleving. Iedereen speelt een rol in de strijd tegen het virus, dus er moet een breed draagvlak zijn, aldus een motie van ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Biker. Alle partijen in het parlement ondertekenden het, behalve Forum voor Democratie.

“Het is essentieel dat we werken aan maatschappelijk draagvlak, zeker als we nadenken over de langetermijnaanpak”, aldus Bikker. Ze verwees daarbij naar een brief die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG eerder deze week stuurde waarin werd opgeroepen tot een gesprek over de “wanhoop” in de samenleving over het coronavirus. “De gemeenten hebben een duidelijk signaal gegeven en ik ben blij dat de Tweede Kamer het breed aanpakt.”

Politiek Den Haag dringt al lang aan op een meerjarenplan tegen het coronavirus. Het kabinet is ermee bezig, benadrukten premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers tijdens het coronavirusdebat. Bij het opstellen van deze plannen wil het parlement dat het kabinet in gesprek gaat met gemeenten, werkgevers, werknemers en het maatschappelijk middenveld. Tot die laatste categorie behoren allerlei groepen en organisaties die een rol spelen in de samenleving. Onderwijs en gezondheidszorg werden expliciet genoemd.

Het kabinet beloofde op drie manieren naar de langere termijn te kijken als het gaat om de bestrijding van het coronavirus. De eerste is een plan voor de rest van de winter. Dat zal begin februari klaar zijn, zei Rutte. Het kabinet bekijkt vervolgens hoe het coronavirus de komende periode moet worden bestreden. Het kabinet verwacht hierover later die maand met de Tweede Kamer in gesprek te gaan. Er wordt ook gekeken naar ‘pandemische paraatheid’, oftewel hoe goed Nederland in de toekomst beter kan worden voorbereid op nieuwe pandemieën, ook andere dan het coronavirus.

Een meerderheid in het parlement drong er ook op aan dat het coronavirusbeleid “gericht blijft op de samenleving als geheel”. De aanpak richt zich nu op de zorg, de kwetsbaren en het in de gaten houden van het virus zelf, maar te weinig op de “neveneffecten van het coronavirusbeleid” voor bijvoorbeeld ondernemers en jongeren, aldus een motie van VVD-Kamerlid Judith Tielen . De motie kreeg de steun van de meerderheid.

Ook steunde de Tweede Kamer een motie waarin wordt opgeroepen tot specifieke aandacht voor mantelzorgers.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?