Kabinet lanceert isolatie-, energiebesparingscampagne

Image source - Pexels.com


De temperatuur in ongeveer 200 overheidsgebouwen zal in de winter ongeveer twee graden lager worden ingesteld en ook de koeling in de zomer verminderen, in een poging om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen en het klimaat te beschermen. Het doel is om “een voorbeeld te stellen” voor Nederlanders, die eveneens via praktische tips worden aangespoord om hun energieverbruik te beteugelen.

In een campagne die op 2 april werd gelanceerd, moedigde het kabinet mensen aan om het douchen tot vijf minuten te beperken en de thermostaat lager te zetten om energie te besparen. Ook bedrijven worden “dringend” geadviseerd om waar mogelijk te besparen op hun energieverbruik, zo blijkt uit een persbericht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

“Energiebesparing heeft de afgelopen jaren niet de aandacht gekregen die het verdient”, zegt minister van Klimaat en Energie Rob Jetten. “Daar gaan we nu verandering in brengen.”

Daarnaast lanceert het kabinet een programma met als doel 2,5 miljoen woningen goed te isoleren. “De urgentie om energie te besparen en beter te isoleren is groter dan ooit”, zegt minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge. “Daarom slaan we de handen ineen en komen we met het Nationaal Isolatieprogramma. Zo kunnen we mensen snel en direct helpen hun woning te isoleren.”

Van de 8 miljoen woningen in Nederland hebben er ongeveer 1,5 miljoen een EU-energielabel E of slechter, wat betekent dat ze niet energiezuinig zijn. Het kabinet heeft 4 miljard euro uitgetrokken om deze woningen in 2030 te isoleren.

Het initiatief kreeg steun van ondernemersorganisaties en vakbonden. Volgens het AD drongen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland aan op eenvoudige oplossingen, zoals het lager zetten van de verwarming of het nemen van isolatiemonsters: “We vragen iedereen om te kijken wat voor hen mogelijk is.”

Ook vakbonden FNV en CNV steunen de inspanning, aldus het AD. “Als je ziet wat er in Oekraïne gebeurt en dat wij daaraan kunnen bijdragen door de verwarming wat lager te zetten, lijkt me dat een kleine moeite”, zegt Remko Mast, bondscoach van de FNV.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?