Kabinet laat controversieel plan om kinderbijslag niet meer te verhogen met inflatie vallen

Image source - Pexels.com


Het kabinet heeft zijn omstreden plan om de kinderbijslag van Kinderbijslag een paar jaar te bevriezen, in plaats van mee te stijgen met de inflatie, ingetrokken, meldt het ministerie van Sociale Zaken. Het door de oppositie bekritiseerde plan is door het vorige kabinet bedacht om de kosten voor hogere schadevergoedingen te dekken. In de Tweede Kamer zijn er felle debatten over de kwestie gevoerd.

Het kabinet wilde 100 miljoen euro per jaar besparen door de kinderbijslag in 2022 en in 2023, en ook een deel van 2024 niet aan te passen aan de inflatie. Dat geld zou in plaats daarvan worden geïnvesteerd in de organisaties die de toeslagen uitvoeren. Oppositiepartijen noemden het een “stompe bezuinigingsplan” en haalden uit naar de coalitie en het kabinet tijdens een nachtelijk debat afgelopen najaar. Ook de coalitiepartijen waren niet bijzonder enthousiast, maar verdedigden het voorstel schoorvoetend.

De oppositie diende een motie in bij de Eerste Kamer om het voorstel in te trekken, te meer omdat de kosten nu snel oplopen. “Veel gezinnen hebben het momenteel moeilijk met inflatie”, erkent minister Karien van Gennip op Twitter. “Ze kunnen de gebruikelijke verhoging van de kinderbijslag nu goed gebruiken.”

De toeslag wordt twee keer per jaar aangepast, afhankelijk van hoe de prijzen zich ontwikkelen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?