Kabinet kiest meest risicovolle scenario bij versoepelingen lockdown: IC-expert

Image source - Pexels.com


Door de coronamaatregelen in verschillende sectoren te versoepelen, koos het kabinet voor het “meest riskante scenario”, aldus voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). “Rutte zegt de zorg beheersbaar te willen houden, maar heeft gekozen voor het scenario met de meeste risico’s. Dat spreekt elkaar tegen.”

De IC-arts is ook lid van het Outbreak Management Team, dat drie niveaus van versoepelingen aan het kabinet heeft voorgesteld. Volgens Gommers zou er in het eerste scenario niets veranderen. In de tweede zou er beperkte versoepeling zijn, met het gebruik van de toegangspas voor het coronavirus. “Maar in dat scenario zouden bijvoorbeeld festivals nog niet mogen.” In het derde scenario zou er in meer sectoren meer versoepeling komen, ook bij het gebruik van de toegangspas. Dat laatste maakte het kabinet dinsdagavond bekend.

“In het tweede scenario ontspan je ook, je laat bijvoorbeeld ook de 1,5 meter regel los”, aldus Gommers. “Maar je opent minder sectoren tegelijk, zodat je beter kunt zien of het goed gaat voordat je verder gaat.” Hij vindt het vreemd dat interim-premier Mark Rutte “benadrukt hoe belangrijk hij het vindt dat we voor iedereen zorg kunnen bieden, terwijl hij nu meer risico’s neemt”.

De zorg kan weer overbelast raken als er te veel mensen tegelijk in het ziekenhuis belanden, stellen de ministers dinsdagavond ook. Gommers vindt dat het kabinet duidelijker afspraken had moeten maken met zorgmedewerkers. “Als er onverhoopt iets mis gaat in de ziekenhuizen, moeten de zorgmedewerkers weer bevallen. Terwijl ze eigenlijk weinig meer in zich hebben. Geef dan als kabinet iets terug. Spreek bijvoorbeeld af dat er een toeslag komt als het om weer op te schalen. Zorgmedewerkers staan ​​nu extra onder druk, omdat mensen weer gaan feesten.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?