Kabinet keurt opheffing van Covid-beperkingen goed tegen 25 februari, zeggen bronnen

Image source - Pexels.com


Het kabinet heeft besloten om de meeste coronavirusbeperkingen in Nederland uiterlijk op 25 februari op te heffen, vertelden bronnen dinsdag aan verschillende Nederlandse media nadat de betrokken ministers bijeen waren om het definitieve besluit te nemen over welke versoepelingen vanavond op de persconferentie worden aangekondigd. Het kabinet is “optimistisch” over de situatie rond het coronavirus, zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers na afloop van de bijeenkomst. “Optimistisch tegen de achtergrond van een extreem hoog aantal besmettingen en gelukkig relatief lage druk op de zorg.”

Wat het kabinet tijdens de vergadering precies heeft besloten, wilde Kuipers niet zeggen. Insiders vertelden AD en RTL Nieuws dat het kabinet van plan is de toegangspas voor het coronavirus op 25 februari te schrappen. Voor binnenevenementen zonder toegewezen zitplaatsen moet iedereen zich voor binnenkomst laten testen als er meer dan 500 mensen aanwezig zijn.

Het kabinet voert de versoepelingen in twee stappen door. De eerste reeks versoepelingen wordt vanavond bekend gemaakt en gaat vrijdag in. De horeca en de culturele sector mogen open blijven tot 01:00 uur Social distancing en mondkapjes zijn niet meer nodig voor plaatsen waar toegangspassen nodig zijn. Evenementen met meer dan 500 bezoekers hoeven geen vaste zitplaatsen meer te hebben. Daarnaast wordt het advies over thuiswerken versoepeld.

Op 25 februari gaat de tweede stap in. Vanaf dan wil het kabinet social distancing afschaffen en komt de toegang tot het coronavirus overal langs, behalve bij grote evenementen zonder vaste zitplaatsen.

Kuipers zei te willen benadrukken dat sommige maatregelen van kracht blijven en dat het van levensbelang is dat mensen zich hieraan houden. Hij verwees naar het dragen van een gezichtsmasker als mensen dicht bij elkaar zitten, regelmatig de handen wassen en thuisblijven met symptomen. Ook het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde dit in haar advies. “Daarom, hier is mijn terugkerende boodschap, tot misselijkheid. Blijf voorzichtig.”

Voor het eerst sinds de pandemie eind februari 2020 Nederland trof, is premier Mark Rutte dinsdag niet aanwezig bij de persconferentie over het coronavirus. Zijn aanwezigheid is vereist bij een debat in de Senaat. Volgens RTL Nieuws verwacht het kabinet vanavond de laatste persconferentie over het coronavirus.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?