Kabinet is van plan prijsstijging particuliere woningbouw te beperken vanwege hoge inflatie

Image source - Pexels.com


Het kabinet werkt aan een nieuw huisvestingsvoorstel dat moet voorkomen dat huurders in de vrije sector door de oplopende inflatie een fors hogere huur betalen.

Een initiatief van de Partij van de Arbeid (PvdA) riep op tot een maximale huurverhoging voor drie jaar – tot medio 2024 – die beperkt is tot de officiële inflatie plus één procent. Dit was bedoeld om grote huurverhogingen tegen te gaan. De problematiek heeft zich sindsdien verder ontwikkeld door de oplopende inflatie in Nederland. In het verleden was de huurprijsstijging in de vrije sector ongelimiteerd, maar de impact van dit besluit wordt nu voelbaar met de effecten van hoge inflatie.

Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge wil nu de huurverhoging reguleren voor deze sector, waar de huur boven de 750 euro per maand ligt. Hij wil het probleem aanpakken met een ministeriële regeling in 2023 waarin hij een lager plafond zou kunnen stellen aan de maximale huurverhoging. Een voorstel daartoe is maandag ter consultatie aangeboden, zodat belanghebbenden hierop kunnen reageren. Het zou leiden tot een plafond voor huurverhogingen op de vrije markt dat meer aansluit bij dat van de sociale huursector.

De inflatie begon na november 2021 fors te stijgen en kwam na correctie uit op 5,4 procent, aldus De Jonge. Dat is al een stijging van drie procentpunten in vier maanden en het zal nog verder oplopen als de inflatie dit jaar hoog blijft, waarschuwde hij. De minister wees ook op de forse stijging van de energieprijzen dit jaar, waardoor de koopkracht verder daalt.

De Jonge overweegt om “eventueel de toegestane huurverhoging gelijk te stellen met inflatie of zo nodig zelfs een andere maatregel dan het inflatiepercentage als basis te nemen voor het toegestane huurverhogingspercentage.”

Ook woningbouwvereniging De Woonbond is voorstander van ontkoppeling van inflatie en huurverhogingen. Was deze koppeling ooit bedoeld om huurders te beschermen, toch vindt de belangenorganisatie de plannen van het kabinet niet ver genoeg gaan. Ze waarschuwen dat een huurprijsexplosie op handen zou kunnen zijn. Dit is vooral waarschijnlijk omdat de inflatie in maart al 11,9 procent bedroeg en het hoogste is in decennia.

Het resultaat kunnen huurprijzen zijn die volgens de vakbond met 7 of zelfs 8 procent stijgen, wat neerkomt op tientallen euro’s huurverhogingen per maand in de sociale sector, maar tot 100 euro meer in de vrije sector.

De vakbond pleitte al voor bevriezing van de huurprijzen in 2022, maar wil nu ook dat die in 2023 en 2024 gehandhaafd blijft. De huurprijsstijgingen van sociale huurwoningen werden vanaf medio 2021 tot en met het einde van het tweede kwartaal van dit jaar niet toegestaan. De financiële maatregel was bedoeld om de gevolgen van de coronapandemie te verzachten. Daarnaast zouden mensen in slecht geïsoleerde woningen huurverlaging moeten krijgen, vindt De Woonbond.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?