Kabinet geen voorstander van accijnsverlaging brandstof: Kaag

Image source - Pexels.com


Het kabinet keurt een accijnsverlaging op benzine en diesel waarschijnlijk niet goed, meldt de NOS. Een verlaging van de btw op brandstof zou een negatief effect hebben op andere maatschappelijke diensten die door de belasting worden gefinancierd, maar het kabinet werkt aan andere maatregelen, zegt minister van Financiën Sigrid Kaag zondag in het televisieprogramma WNL.

De adviesprijs van benzine nadert de twee euro en 35 cent. Volgens de NOS maakt Kaag zich grote zorgen over de hoge inflatie en de stijgende energieprijzen in Nederland.

Kaag is echter geen voorstander van een verlaging van de 21 procent btw die de overheid op benzine en diesel heft. Ze legde uit dat dit zou leiden tot bezuinigingen op andere essentiële gebieden, wat uiteindelijk niet nuttig zou kunnen zijn voor mensen die het financieel moeilijk hebben.

“Het klinkt misschien makkelijk, maar het maakt de bakker of bouwvakker uiteindelijk niet uit hoe hij geholpen wordt, als er maar verlichting is”, zegt Kaag.

Kaag zei dat het kabinet binnen enkele weken met een concreet plan komt. Een datum noemde ze echter niet. “We werken heel hard om te zien hoe we het voor mensen zo draaglijk mogelijk kunnen maken”, zei ze.

Het kabinet beloofde eerder in maart met concrete plannen te komen om Nederlanders te helpen die worstelen met het betalen van hoge energie- en boodschappenrekeningen. GroenLinks vroeg vrijdag om de energieprijzen tijdelijk te bevriezen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?