Kabinet: geen bezwaar als troonopvolger het homohuwelijk aangaat

Image source - Pexels.com


Het kabinet ziet niets bezwaarlijks als zich een situatie voordoet waarin een troonopvolger wil trouwen met een persoon van hetzelfde geslacht, zei premier Mark Rutte dinsdag in antwoord op Kamervragen. Ook wil hij zich nog niet committeren aan een standpunt over de volgorde van troonopvolging als er kinderen uit een homohuwelijk worden geboren.

“Het kabinet is van mening dat de erfgenaam ook kan trouwen met een persoon van hetzelfde geslacht, en ziet geen belemmering voor een wet die een erfgenaam toestaat te trouwen met een persoon van hetzelfde geslacht. Het kabinet gelooft daarom niet dat een erfgenaam, of een monarch, zou afstand moeten doen van de troon als hij/zij zou willen trouwen met een partner van hetzelfde geslacht”, schreef Rutte.

Het is aan een toekomstig kabinet en de Houses of Parliament om binnenkort de “wettelijke status” van erfgenamen te overwegen bij het overwegen van kinderen die zijn geboren tijdens een homohuwelijk. Rutte zei dat het op dit moment niet zinvol is om een ​​hypothese op te stellen over een dergelijke situatie met betrekking tot de erfopvolging, omdat de feiten en omstandigheden van zo’n specifiek geval “ook in de loop van de tijd kunnen veranderen”.

Wim Kok was in 2000 premier toen hij in Kamervragen zei dat leden van de koninklijke familie die op de troon willen zitten niet mogen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Het is voor hen niet mogelijk vanwege de koninklijke afstamming, zei Kok destijds. Dat was net voordat Nederland het burgerlijk huwelijk met mensen van hetzelfde geslacht wettelijk toestond. De eerste huwelijken tussen vrouwen en tussen mannen werden op 1 april 2001 in Amsterdam voltrokken. Nederland was het eerste land ter wereld dat het homohuwelijk toestond.

De laatste Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van een boek over prinses Amalia, die later dit jaar 18 wordt, waarin een hypothese werd gepresenteerd dat ze misschien de troon zou moeten opgeven als ze met een vrouw zou willen trouwen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?