Kabinet geeft toe: geen Covid-pas voor amateursporten in de buitenlucht

Image source - Pexels.com


Atleten en toeschouwers bij amateursporten in de open lucht hoeven geen coronavirus toegangspas (CTB) te tonen. Het kabinet wilde dit vanaf zaterdag invoeren voor zowel sporters als publiek, maar heeft na druk van de Tweede Kamer besloten dat niet te doen. Mensen die naar binnen willen om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan, zullen nog wel een QR-code moeten laten zien.

De experts van het Outbreak Management Team (OMT) adviseerden het kabinet vorige week om de CTB voor sport in te voeren, “met name waar het binnensporten betreft”. OMT-leider Jaap van Dissel legde woensdag uit dat het OMT het vooral belangrijk vindt om het aantal contacten terug te dringen, maar zei ook dat “we uit het verleden weten dat de risico’s bij buitensporten veel minder zijn dan bij binnensporten.”

Kamerleden van links naar rechts waren kritisch over het voornemen om een ​​toegangspas voor het coronavirus te eisen, die voor iedereen vanaf 18 jaar zou gelden. Dat zou betekenen dat ouders die hun kind willen zien sporten een CTB moeten kunnen laten zien. Rutte was bij aanvang van het debat nog stevig aan het plan gehecht, maar gaf uiteindelijk toe. Hij benadrukt dat het gebruik van de kleedkamer, toilet of kantine alleen mogelijk is met een QR-code.

Niet alleen het parlement had kritiek op de voorgestelde maatregel. Hubert Bruls, voorzitter van de Veiligheidsraad, zei woensdag dat het moeilijk te controleren is. “Een toegangspas voor het coronavirus is technisch eenvoudig te regelen bij een theater”, zegt Bruls tegen de Tweede Kamer. “Je hebt één ingang, en daar zet je iemand neer. Maar buiten wordt het lastiger. Niet elk sportpark is omheind. Op een sportveld lopen jong en oud door elkaar, wat voor vrijwilligers moeilijk te volgen is. los dat niet op door handhavers of de verdomde politie te sturen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?