Kabinet gaat 15.000 vluchtelingen opvangen in overheidsgebouwen

Image source - Pexels.com


Het kabinet gaat panden van het Rijksvastgoedbedrijf beschikbaar stellen voor de opvang van vluchtelingen. Dat betekent dat er 15.000 plaatsen kunnen worden gecreëerd, zei minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge vrijdag na de wekelijkse ministerraadvergadering van vrijdag. Die kunnen bijvoorbeeld in kantoorpanden worden gehuisvest, zegt De Jonge. Ook het gebruik van één gevangenis wordt overwogen, evenals gebouwen die omgebouwd kunnen worden tot woonruimtes.

De plekken zijn niet alleen bedoeld voor Oekraïners die de Russische inval in hun thuisland ontvluchten, maar ook voor mensen uit andere landen die in Nederland asiel hebben aangevraagd. Het kabinet trekt 75 miljoen euro uit om de gebouwen geschikt te maken voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen.

De komende weken moeten de gebouwen voorbereid worden om mensen te ontvangen. De gebouwen worden dan ter beschikking gesteld aan gemeenten, die de opvang verder regelen.

De 15.000 plaatsen worden ter beschikking gesteld aan gemeenten, die de opvang van Oekraïners regelen, en aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, dat belast is met de huisvesting van asielzoekers. Er is al lange tijd een tekort aan plaatsen voor asielzoekers, omdat mensen zonder verblijfsstatus niet kunnen doorstromen naar een gewone woning. Daarna verblijven ze voor een langere periode in asielzoekerscentra.

Volgens staatssecretaris Eric van der Burg, die de asielportefeuille van het kabinet beheert, hebben gemeenten tot nu toe zo’n 27.000 plaatsen voor Oekraïners geregeld, waarvan 17.000 bezet. Maar het aantal mensen dat naar Nederland komt, neemt “gestaag” toe, zei hij.

“Ook uit andere landen, bijvoorbeeld Duitsland en de grenslanden, krijgen we signalen dat er mensen uit Oekraïne zullen blijven komen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?