Kabinet breidt Covid-passysteem nog breder uit dan verwacht; Regels voor gezichtsmaskers uitgelegd

Image source - Pexels.com


Vanaf 6 november is het gebruik van een coronapasje op een groter aantal locaties in Nederland verplicht. Daarnaast is het gebruik van mondkapjes verplicht in instellingen voor hoger onderwijs en in alle openbaar toegankelijke gebouwen waar geen coronaviruspasje nodig is.

Wie zich niet aan de mondkapregels houdt, riskeert een boete van 95 euro, zo staat in een verklaring van het kabinet. Er werd geen boete opgelegd voor klanten die de toegangspasregels ontduiken.

Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge spraken dinsdag tijdens een persconferentie over de nieuwe beleidswijziging. Het werd aangenomen op basis van advies van het Outbreak Management Team. “Sommige mensen zijn tegen alle maatregelen. Een voorzichtige groep wil veel maatregelen. De meesten van ons zitten daar ergens tussenin”, aldus Rutte. “Het is begrijpelijk dat we daar in ons land mee worstelen.”

Wekelijkse ziekenhuisopnames door Covid-19 zijn in één maand verdrievoudigd, met 1.152 patiënten die de afgelopen zeven dagen zijn opgenomen, volgens de LCPS. Dinsdag waren 1.312 mensen met de ziekte in behandeling, een verdubbeling ten opzichte van twee weken eerder. Het gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus is volgens ruwe gegevens van het RIVM gestegen van 1.672 een maand geleden naar 7.740 op dinsdag.

Op 12 november wordt de situatie opnieuw geëvalueerd. Op dat moment zou het coronavirus-toegangspassysteem nog verder kunnen worden uitgebreid. “Dat betekent een nader onderscheid tussen gevaccineerd en niet-gevaccineerd. Niet-gevaccineerde mensen zullen dan moeten aantonen dat ze op meer plaatsen zijn getest”, aldus Rutte.

Hij zei te hopen dat de horeca niet beperkt hoeft te worden met strakkere openingstijden, of helemaal gesloten hoeft te worden.

Toegangspassen die nodig zijn om nog veel meer locaties te betreden

De toegangspassen worden meestal weergegeven als QR-codes in de CoronaCheck-app. Tijdelijke codes worden binnen 24 uur na het betreden van een locatie waar de code vereist is, uitgedeeld aan mensen die negatief hebben getest op coronavirus. Vaste codes worden gegeven aan mensen die recentelijk zijn hersteld van een infectie of die worden geacht volledig te zijn ingeënt tegen Covid-19.

De QR-codes zijn vereist voordat u tijd doorbrengt op het buitenterras van een café, alle evenementen, inclusief die waar zitplaatsen zijn toegewezen, professionele en amateursportcompetities en praktijken waaraan mensen ouder dan 18 jaar deelnemen, en ook alle georganiseerde kunst- en cultuurrepetities voor 18-jarigen jaar of ouder.

“We weten dat het vaccin nog steeds goed werkt tegen overdracht. Niet 100 procent, maar dat kan ook niet”, aldus De Jonge. Het systeem is het veiligst voor mensen die volledig zijn gevaccineerd, omdat hun kans op ernstige symptomen van Covid-19 veel kleiner is. “Voor wie is het risico het grootst? Voor mensen die niet zijn ingeënt.”

De huidige eisen voor toegangspassen blijven gehandhaafd. Dat omvat het betreden van de binnenruimte van een bar, café, restaurant, club of casino. Ook voor musea, bioscopen, poppodia, theaters, congressen, beurzen en evenementen zonder vaste zitplaats zullen ze nodig zijn.

Ook onderzoeken ministers of werkgevers werknemers op de werkplek naar de QR-codes kunnen vragen als klanten en bezoekers het systeem ook moeten gebruiken, zoals in de horeca. Ook andere sectoren worden overwogen. Ze kunnen ook nodig zijn om niet-essentiële winkellocaties, pretparken en dierentuinen te betreden.

Wie zich moet laten testen om zijn toegangspas te krijgen, kan dat nog steeds gratis doen, aldus het kabinet.

Gebruik gezichtsmasker flink uitgebreid vanaf deze week

Mondkapjes zijn verplicht in alle openbare binnenruimtes. Dit omvat alle supermarkten, retailers, bibliotheken en pretparken. Het omvat ook alle voorzieningen van het openbaar vervoer, zoals stations, winkels, perrons en haltes, en ook overal op een luchthaven.

De mondkapjes worden weer verplicht voor mensen van mbo, hbo en wo. De eis is dat mensen de maskers dragen als ze zich op deze locaties verplaatsen, maar de maskers mogen worden verwijderd wanneer mensen gaan zitten.

Daarnaast zullen mondkapjes ook verplicht zijn bij bedrijven die nauw contact tussen de dienstverlener en een klant nodig hebben. Beiden hebben onder de nieuwe regels een mondkapje nodig. Sekswerk is uitgesloten van deze eis

De maskers hoeven niet te worden gedragen waar een toegangspas voor het coronavirus nodig is voor toegang.

De Jonge herhaalde dat verreweg de meerderheid van de mensen die in Nederland wonen is ingeënt tegen Covid-19. “We hebben bewust gekozen voor maatregelen die beschermend zijn, maar die zo min mogelijk beperken voor de grootste groep: de mensen die zijn ingeënt”, zei hij.

Werk vanuit huis, vermijd spitsuren en laat je testen

Het kabinet benadrukt nogmaals dat mensen vaker thuis moeten werken om fysiek persoonlijk contact te vermijden. ‘Thuiswerken voor minimaal de helft van de werkuren’, is het nieuwe advies van het kabinet, met ingang van woensdag. Degenen die naar het werk gaan, moeten proberen om tijdens de spits niet te pendelen, net als mensen die in hun vrije tijd reizen.

“Je eigen gedrag blijft cruciaal. Het belangrijkste is: blijf thuis bij symptomen en laat je testen. Ook als je bent ingeënt”, aldus Rutte.

“Mensen met symptomen moeten thuisblijven”, zolang de symptomen aanhouden, en zelfs na een coronavirus-test, zei De Jonge. “Met een gebroken been mag je niet autorijden, ook niet als je een rijbewijs hebt.”

Ook de overige basismaatregelen voor het coronavirus dienen te worden gevolgd. Denk hierbij aan het op veilige afstand houden van anderen, het vermijden van handdrukken, veelvuldig handen wassen, niezen in de elleboog en het voldoende ventileren van binnenruimten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?