Kabinet bezuinigt 2,2 miljard euro op klimaat, ontwikkelingsgelden voor defensie: rapport

Image source - Pexels.com


Het kabinet steekt 2,4 miljard euro extra in het ministerie van Defensie om de defensie-uitgaven op NAVO-maatstaven te krijgen. En het leeuwendeel van dat geld komt van bezuinigingen op het Klimaat-, Stikstof- en Wopke-Wiebesfonds, vertellen bronnen dicht bij het kabinet aan De Telegraaf.

Defensie krijgt naar verluidt 2,4 miljard euro extra per jaar en komt daarmee een grote stap dichter bij de NAVO-norm om 2 procent van het BBP aan de krijgsmacht te besteden. Daarvan komt 2,2 miljard euro volgens de bronnen van de krant uit bezuinigingen op de fondsen die bedoeld zijn om klimaatmaatregelen te financieren, stikstofuitstoot terug te dringen en meer ruimte te creëren voor bouwen, kennisontwikkeling, infrastructuur, onderzoek en innovatie. Het Klimaatfonds zal iets meer bloeden dan de andere twee.

Bronnen van De Telegraaf zeggen dat de doelen van die fondsen ongewijzigd blijven, maar de coalitie wil kijken of deze doelen met minder geld kunnen worden bereikt. Een bron voegt toe dat het nu al de vraag is of het geld in die fondsen besteed kan worden vanwege krapte op de arbeidsmarkt.

De afgelopen weken hebben VVD, D66, CDA en ChristenUnie gewerkt aan de Voorjaarsnota, de update van de jaarbegroting. Ze hebben zich ingespannen om een ​​gat van miljarden euro’s te vullen, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, inflatie en miljarden compensatie voor de spaarbelasting. Het kabinet heeft ook geprobeerd om samen te werken met enkele oppositiepartijen, omdat ze steun nodig hebben om een ​​meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer, de Eerste Kamer.

Het kabinet is naar verluidt van plan het minimumloon sneller te verhogen – een van de eisen van linkse oppositiepartijen GroenLinks en PvdA. In het regeerakkoord stond dat het minimumloon vanaf 1 januari 2024 in totaal met 7,5 procent zou stijgen. De eerste stap wordt nu gezet in 2023, een stijging van 2,5 procent. Het minimumloon gaat in 2024 nog eens 2,5 procent omhoog en in 2025 nog een keer.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?